Pre incident pred DPOH ma vyhodili z práce, premýšľam o samovražde, tvrdí aktivista Mihály

Snímka obrazovky 2023-09-08 125508 Robert Mihály pred DPOH v stredu 6. septembra 2023. Foto: reprofoto DPOH

Aktivista spojený s bratislavskou organizáciou Antifa bol podľa vlastných slov pre svoje správanie na proteste Matice slovenskej pred DPOH vyhodený zo zamestnania. Budeme sa do konca života ako Federico Fellini a Federico Garcia Lorca mlátiť s faškami v uliciach,” dodal na sociálnej sieti. 

Z vyjadrenia Mihályho nie je zrejmé, kde mal doteraz byť zamestnaný, hoci spomína aj RTVS. „Bľaboceme o organizovaní sa a fašisti rastú a pohlcujú inštitúcie, a vy zatiaľ riešite videá a fackanie so senilnými agresívnymi nacionalistickými dedkami pred DPOH. Dnes ma pre tento incident vyhodili z práce. Dramaturg RTVS nevie odpovedať ani na piaty mail v priebehu roka a opakuje, že nemajú prachy a je zložitá politická situácia,“ napísal aktivista. Redakcia kontaktovala RTVS s otázkou, či bol Róbert Mihály v minulosti ich zamestnancom. Článok budeme aktualizovať.

K výpovedi z práce malo dôjsť po zverejnení videí z antidemonštrácie Antify a progresívnych aktivistov, ktorí narušili stredajší protest Matice slovenskej proti novej vizuálnej identite Divadla P. O. Hviezdoslava. 

Róbert Mihály sa v jednom z videí sám priznal, že účastníkov prišiel provokovať. „Budeme provokovať fašistické ho*ná, vždy.“ „Máš nejakú normálnu otázku, alebo len takéto pr**ebané?“ spýtal sa autorky videa a kandidátky za hnutie Republika po tom, ako sa ho opýtala, prečo na akcii provokuje. Niekoľko sekúnd predtým do kamery taktiež ukazoval vulgárne gestá a bezdôvodne sotil do staršieho muža.

Násilie ako legitímny prostriedok politického zápasu?

V súvislosti s Mihálym sa však intenzívnejšie hovorilo o jeho útoku na iného účastníka demonštrácie vo vyššom veku. A to po tom, ako ho pri čine nakrútil Štandard, čím otvoril tému.

Pripomeňme, že Mihály pristúpil k neidentifikovanému mužovi ako prvý a vyrazil mu z ruky telefón zabalený v puzdre. V tom čase ním muž mieril na zem. Z pohľadu kamery TV Joj je tiež zrejmé, že muž dal Mihálymu v reakcii na to facku na líce. Mihály mužovi, ktorému siahol na cenný majetok, následne uštedril tvrdé rany do tváre.

Hoci v predchádzajúcom vyjadrení tvrdil, že išlo o sebaobranu, v tom najnovšom priamo obhajuje násilie. „Sme hulváti, nekompromisní a slobodní ľudia, ktorí podobne ako Voskovec a Werich budú veriť v to, že fašistom treba dať na p**u a nenechať im ani centimeter verejného priestoru.“

„Budeme sa do konca života ako Federico Fellini a Federico Garcia Lorca mlátiť s faškami v uliciach. Pretože s*ať na vaše normy a predstavy o slušnosti, ktoré fašistom len dláždia cestu do parlamentu,“ dodal Mihály a k svojmu statusu pripojil esej, za ktorú v minulosti dostal Cenu Daniela Tupého. 

Ako sa dostal k aktivizmu

Vo svojom vyjadrení priblížil aj kus svojej osobnej histórie, keď popísal, ako sa stal antifa aktivistom. „V roku 2007, keď som mal 15 rokov, ma v podchode na Hodžku napadli desiati naziskíni. Kopali ma do hlavy pre arafatku.“ Incident ho podľa vlastných slov silno zasiahol.

„Bolo to dva roky po vražde Daniela Tupého a ja som sa schúlil na zem a v duchu myslel na mamu a prosil transcendentálnu entitu, aby nevytiahli nôž. Policajti prišli o dva dni neskôr do nemocnice a obvinili ma z toho, že som si útok vymyslel (kamerové záznamy útok dokázali, ale páchateľov nikdy nenašli). Odvtedy sa angažujem v antifašistickom a antirasistickom hnutí.“

Podľa vlastných slov ho však aktivizmus neuspokojuje a túži po „skutočnom boji“. „Dnes premýšľame o samovražde a lieky na spanie zapíjame drinkami. Osem rokov sme organizovali antifašistický festival. A dnes sme s mnohými priateľmi a priateľkami a priateľstvom vyhorení. Nevládzeme. Máme dlhy niekoľko tisíc eur. Nevieme, čo robiť, aby sa z performativity stal skutočný boj.“


Ďalšie články