Progresívec Poliačik z Globsecu o provokatérovi Mihálym: Takíto ľudia sú potrebnými bielymi krvinkami spoločnosti

Martin Poliaèik Martin Poliačik počas pôsobenia v NR SR. Foto: Jakub Kotian/TASR

Súčasný zástupca riaditeľky kyjevskej pobočky Globsecu a exposlanec Martin Poliačik označil aktivistu a provokatéra Roberta Mihályho za bielu krvinku našej spoločnosti napádajúcu zárodky totality. Stalo sa tak iba hodiny po tom, ako Mihály na bratislavskom proteste napadol staršieho muža, druhého sotil a na mieste sa prezentoval vulgarizmami či neslušnými gestami. Súčasný člen PS Poliačik v statuse navyše zdieľal vyjadrenia, v ktorých Mihály priamo obhajoval používanie násilia.

Ľudia ako aktivista Robert Mihály sú „bielymi krvinkami našej spoločnosti. Do úmoru napádajú zárodky totalitného myslenia a fašizáciu verejného priestoru, robia to bez servítky a živelne, lebo je to podstatou ich fungovania“. V statuse na sociálnej sieti to uviedol zástupca riaditeľky mimovládnej organizácie Globsec v Kyjeve a bývalý poslanec za stranu SaS Martin Poliačik.

Poliačik publikoval svoje vyjadrenie iba niekoľko hodín po tom, ako Mihály pohoršil časť verejnosti svojím správaním na proteste pred Divadlom Pavla Orzságha Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave. Akciu v stredu zorganizovala Matica slovenská s cieľom vyjadriť nesúhlas s progresívnym vizuálom tejto inštitúcie fungujúcej prevažne z peňazí daňových poplatníkov.

V mnohom s ním vraj nesúhlasí

Pripomeňme, že Mihály sa v jednom z videí sám priznal, že účastníkov prišiel provokovať. „Budeme provokovať fašistické ho*ná, vždy.“ „Máš nejakú normálnu otázku, alebo len takéto pr**ebané?“ spýtal sa autorky videa a kandidátky za hnutie Republika po tom, ako sa ho pred divadlom opýtala, prečo na akcii provokuje. Niekoľko sekúnd predtým do kamery taktiež ukazoval vulgárne gestá a bezdôvodne sotil do staršieho muža.

V súvislosti s Mihálym sa však intenzívnejšie hovorilo o jeho útoku na iného účastníka demonštrácie vo vyššom veku. A to po tom, ako ho pri čine nakrútil Štandard, čím otvoril tému.

Poliačik vo svojom statuse priamo zdieľal Mihályho vyjadrenia, v ktorých obhajoval násilie. „Sme hulváti, nekompromisní a slobodní ľudia, ktorí podobne ako Voskovec a Werich budú veriť v to, že fašistom treba dať na p**u a nenechať im ani centimeter verejného priestoru,“ tvrdil napríklad aktivista.

O Mihálym je pritom všeobecne známe, že jeho definícia fašizmu je podstatne širšia ako tá udomácnená v laických aj odborných kruhoch, čo sa ukázalo aj v súvislosti s jeho označovaním účastníkov protestu za fašistov.

Poliačik na druhej strane zdôraznil, že s Mihálym v mnohom nesúhlasí a nie vždy sa mu vraj páčila forma jeho protestov, no nikdy vraj nemal problém podporiť ich svojou účasťou.

Dlhoročný poslanec a neúspešný podnikateľ

Exposlanec pôsobí v Globsecu od konca minulého roka. Otvorenie novej pobočky v ukrajinskom hlavnom meste toho času privítal aj šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Riaditeľkou tejto kancelárie je bývalá ukrajinská kariérna diplomatka Iuliia Osmolovska.

Poliačik bol jedným zo zakladateľov strany Sloboda a Solidarita v roku 2009. Bol členom Republikovej rady a predsedom Výboru pre program. Za túto stranu sedel v kresle Národnej rady SR počas troch volebných období. V parlamentných voľbách v roku 2020 kandidoval za koalíciu PS/Spolu, ktorá sa však do parlamentu tesne nedostala. Po volebnom neúspechu skončil vo vedení strany ako podpredseda. Jej členom však ostal.

Niekdajší zákonodarca za sulíkovcov sa v posledných rokoch venoval aj vlastnému biznisu s takzvanými záťažovými prikrývkami v rámci svojej spoločnosti Zoras. Poliačik po čase priznal, že v tomto podnikaní sa mu nedarí.

Niekdajší zákonodarca figuroval aj v pozícii lídra Akadémie kritického myslenia, ktorá organizuje školenia pre firmy, verejnosť či vzdelávacie inštitúcie. Zviditeľnil sa aj publicistikou.

O stanovisko Štandard požiadal Globsec aj Progresívne Slovensko. Opýtali sme sa ich, či Poliačikove vyjadrenia považujú za prijateľné.

“Martin Poliačik je viac ako 10 rokov verejne činnou osobou a slobodne vyjadruje svoje názory. V tomto prípade urobil to isté. Globsec ako organizácia, samozrejme, odsudzuje akúkoľvek formu násilia a nenávisti v akejkoľvek forme. Oficiálne stanoviská organizácie sú v prípade potreby zverejňované na webovej stránke globsec.org alebo sociálnych sieťach organizácie, nie cez zamestnancov a ich súkromné profily,“ uviedla organizácia Globsec pre Štandard.

Progresívne Slovensko na našu otázku nereagovalo.


Ďalšie články