V ruských regionálnych voľbách na Ukrajine vyhrala Putinova strana, tvrdí Moskva

rusko Voľby v Donecku, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Ruská vládnuca strana Jednotné Rusko vyhrala regionálne voľby v štyroch ukrajinských oblastiach okupovaných Ruskom, oznámili v nedeľu ruské úrady. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Moskva tvrdí, že vlani anektovala štyri ukrajinské oblasti ležiace na východe a juhu krajiny – Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú – napriek tomu, že nad nimi nemá plnú vojenskú kontrolu. Ukrajina a jej spojenci ruské regionálne voľby v týchto oblastiach odsúdili a označili ich za falošné.

V Rusku sa v nedeľu večer skončili regionálne a komunálne voľby. Podľa údajov, ktoré publikovala Moskva a miestne proruské úrady, podporilo vo voľbách Jednotné Rusku v štyroch ukrajinských vojnou zmietaných regiónoch vyše 70 percent voličov, uvádzajú ruské štátne agentúry.

Úrady zriadili mobilné hlasovacie miesta vo všetkých štyroch okupovaných ukrajinských oblastiach, kde podľa Moskvy prišlo i útoku ukrajinského dronu na volebné miesto.

V Doneckej oblasti, ktorú čiastočne kontrolujú proruskí separatisti už od roku 2014, prišlo podľa prokremeľských úradov pri ukrajinskom ostreľovaní aj k zraneniu volebného predstaviteľa.

Hlasovanie prebiehalo i na Kryme, ktorý Rusko anektovalo ešte v roku 2014.

Ukrajinské bezpečnostné zložky pritom uviedli, že zostavili zoznam „kolaborantov“, ktorí pomáhajú ruské regionálne voľby na Ukrajine organizovať, a prisľúbili odvetu.

Regionálne a komunálne voľby sa konali po celkom Rusku pred budúcoročnými ruskými prezidentskými voľbami. Predpokladá sa, že v nasledujúcich voľbách bude vláda ruského prezidenta Vladimira Putina predĺžená najmenej do roku 2030, píše AFP.

Predbežné výsledky v regionálnom hlasovaní naznačili po uzavretí volebných miestností jasnú prevahu prokremeľských kandidátov z Jednotného Ruska.

(tasr)


Ďalšie články