Film Šťastný človek o tranzícii matky pripomína jazdu v rozbehnutom aute bez bŕzd

Hladinu kultúrnych vôd na Slovensku nedávno rozvlnila informácia o novom dokumente, na ktorého premiére sa zúčastnila aj slovenská prezidentka. Nadšené ohlasy časti publika nevyvolala ani tak naša národná produkcia či kvalita pripravovanej snímky. Rezonujúcou sa stala predovšetkým téma: zmena pohlavia ženy, vydatej matky dvoch detí, na muža.

marvin horvat, šťastný človek Na snímke protagonista filmu Marvin Horvat pózuje pri plagáte filmu Šťastný človek pred vstupom do kina Mladosť 14. septembra 2023 v Bratislave. Foto: Pavol Zachar/TASR

Šťastný človek. Tak znie názov dokumentárneho filmu v réžii antropologičky a vedkyne SAV Sone Gyárfáš Lutherovej. Prevažná časť 81-minútovej snímky vznikla vo Švédsku, kde protagonisti žijú. Svetovú premiéru zažil film na jar na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Hot Docs v Toronte.

Slovenská premiéra sa odohrala na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch za účasti ministerky kultúry SR Silvie Hroncovej, kde film získal hlavnú cenu pre dokumentárny film, a v kine Slovenskej národnej galérie, kde snímku uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.