Ekonomika Ukrajiny prvýkrát od začiatku vojny medziročne vzrástla, píšu tamojšie médiá

Hrubý domáci produkt Ukrajiny vzrástol v druhom štvrťroku 2023 medziročne o 19,5 percenta, čo signalizuje úspešnú adaptáciu ekonomiky na vojnové podmienky po minuloročnom kolapse. Referuje o tom web Kyiv Independent.

Europe_Ukraine_Grain660751 Traktor zbiera slamu na poli súkromnej farmy v Žurivke, Kyjevská oblasť, Ukrajina, štvrtok 10. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Výsledok je vyšší ako predpokladané výsledky ministerstva hospodárstva a „naznačuje, že ekonomika sa prispôsobuje vojne“, uviedla ministerka hospodárstva Julija Svyrydenková. „Dôležité je, že prevažná väčšina ekonomických aktivít vykazuje pozitívne trendy,“ povedala.

Skutočný rast HDP v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom tohto roka predstavuje 0,8 percenta, očistený o sezónne faktory.

Vojna Ruska proti Ukrajine výrazne ovplyvnila ukrajinskú ekonomiku, pričom najvyšší medziročný pokles HDP o 37,2 percenta bol zaznamenaný v druhom štvrťroku minulého roka. Celkovo sa HDP Ukrajiny v minulom roku znížil o alarmujúcich 29,6 percenta.

Nárast HDP v druhom štvrťroku tohto roka je spôsobený zvýšením domáceho dopytu, ako aj prispôsobivosťou ukrajinských podnikov a reakciou vlády, medzinárodným obchodom a cudzou pomocou.

Celkovo je ministerstvo pozitívnejšie, pokiaľ ide o ekonomický vývoj Ukrajiny a začiatkom tohto mesiaca zvýšilo svoju prognózu rastu HDP na 4 percentá do konca roka 2023, 3,5 percenta v roku 2024 a 6,8 percenta v roku 2025.

(sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac