Veľkí mobilní operátori dnešným dňom začínajú s masívnym vypínaním. Koho sa to dotkne?

BRATISLAVA – Mobilná sieť, ktorá pokrýva približne 95 percent populácie, postupne končí. Dvaja z najväčších operátorov totiž pred časom ohlásili, že už do konca roka vypnú staršiu 3G sieť. Signál rušia od 3. októbra v okresoch Zlaté Moravce a Žarnovica.

smartphone-1894723_1280 Mobilní operátori budú postupne vypínať staršiu 3G sieť. Foto: Pixabay.

Slovak Telekom pristúpil k vypínaniu 3G siete v priebehu štvrtého kvartálu tohto roka vo viacerých vlnách. V prvých dvoch okresoch končí už začiatkom októbra. „V úvodnej vlne boli určené na vypínanie 3G siete okresy Zlaté Moravce a Žarnovica, a to od 3. októbra,” informoval operátor s tým, že ďalšie lokality spresní podľa ich určenia vopred.

Väčšina klientov už prešla do novších sietí, preto sa ich zmena nijako nedotkne. Výnimkou sú však tí, ktorí používajú staršie SIM karty a zariadenia. „Ak má zákazník starú SIM kartu, bude potrebná jej výmena na predajni alebo si môže objednať výmenu na webe www.telekom.sk/3G. Na tejto dedikovanej stránke si môže aj skontrolovať, aký telefón a SIM kartu aktuálne používa,” uvádza Telecom. O tom, kedy k vypínaniu 3G siete pristúpi tretí veľký operátor O2, nie je známe. 4ka vlastnou 3G sieťou nedisponuje.

Staršie SIM karty si budú musieť zákazníci vymeniť za novšie. Foto: Pixabay

Problém to však predstavuje pre majiteľov starších telefónov. „Najviac sa dotkne vypnutie 3G klientov, ktorí majú mobil iba s podporou tejto siete a využívajú dáta v mobile. Po konci staršej siete budú môcť surfovať len cez 2G sieť, ktorá prináša len veľmi nízke rýchlosti. Riešením je výmena zariadenia,” vysvetľuje živé.sk. Zákazníci, ktorí využívajú mobil iba na volania a posielanie SMS, môžu naďalej využívať 2G sieť.

Hlavným dôvodom, prečo chcú operátori 3G vypnúť, je uvoľnenie frekvenčného pásma. To využijú pre zlepšenie kvality novších, rýchlejších generácií mobilných sietí – 4G a 5G. Absolútna väčšina používateľov mobilov už presedlala na 4G a 5G.

(zregiónu.sk)