Vandali škodia v noci a skoro ráno, oprava automatov trvá mesiace

KOŠICE – Vandali v Košiciach v priebehu deviatich dní úradovali trikrát. Inkriminovaným časom ich vyčíňania sú najmä nočné a skoré ranné hodiny. Dopravný podnik vysvetlil, prečo opravy automatov trvajú tak dlho.

Vandalom najviac vyhovujú nočné a skoré ranné hodiny. Ilustračné foto: Dušan Guman

Demolujú v noci a skoro ráno

„K incidentom zrejme najčastejšie dochádza v nočných, resp. skorých ranných hodinách,“ uviedla hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Vladimíra Bujňáková. „Pri identifikácii páchateľov spolupracujeme s políciou, tá si vyžiada kamerový systém a iniciuje pátranie. Pri posledných prípadoch je v jednom už vznesené obvinenie,“ pridala zaujímavosť.

Podľa V. Bujňákovej za opravu pošle dodávateľ faktúru, ktorú si Dopravný podnik dáva preplácať poisťovňou. „Avšak v prípade týchto automatov je výrazná amortizácia, keďže zariadenia sú staršieho dátumu výroby,“ skonštatovala.

Náhradné diely musia nanovo vyrobiť

Opätovné sprevádzkovanie zariadení na predaj lístkov bude trvať niekoľko mesiacov. „V týchto prípadoch komunikujeme s výrobcom a sme povinní dodať mu predmetné zariadenie, aby posúdil rozsah opráv. Náhradné diely na takéto zariadenia nie sú k dispozícii skladom, je potrebné ich vyrobiť, a preto je doba opravy odhadovaná na uvedené obdobie,“ vysvetlil DPMK dlhšiu dobu opravy.

Páchateľov sa tohto roku ešte nepodarilo vypátrať. Foto: FB DPMK

„Príslušníci Policajného zboru absolvujú obhliadku miesta činu, vydajú uznesenie o začatí trestného stíhania a prípad vyšetrujú  až do objasnenia skutku,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Lenka Ivanová. „Z doposiaľ objasnených skutkov v minulých rokoch ide predovšetkým o občanov mladšieho veku,“ priblížila. Tohto roku sa polícii páchateľa vandalizmu v súvislosti s automatmi na lístky identifikovať nepodarilo.

V čine našiel záľubu

Pred týždňom vandali poškodili zariadenie na zastávke Kalinovská. Bol to tretí takýto prípad v priebehu iba deviatich dní. Na Kalinovskej páchateľ spôsobil škodu približne 1 500 eur, podobne to bolo predtým na zastávke Sofijská. Vylomiť dvierka na automate sa niekto pokúsil na zastávke Gemerská.  Na Bruselskej vznikla v apríli škoda až 4 000 eur.

„Základná trestná sadzba v § 286 ods. 1 je jeden až päť rokov, v ods. 2 štyri až osem rokov. Všetko však závisí od viacerých faktorov,“ upozornila Lenka Ivanová. „V minulosti bolo vyšetrovaním zistené, že páchateľ sa dopustil rovnakého skutku viackrát,“ skonštatovala s tým, že ani tomuto druhu prekročenia zákona sa nevyhýba recidíva.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok