Ukrajine nebudeme dodávať zbrane, patrí do východnej Európy, povedal Kaliňák

Slovensko už síce nebude dodávať Ukrajine zbrane, naďalej ju však bude podporovať humanitárnou pomocou. Povedal to niekdajší podpredseda vlády a exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica, ktorý vyšiel aj na nemeckom webe welt.de.

IMG_8878 Robert Kaliňák. Foto: Matúš Zajac

Na otázku, či sa otočia Európe chrbtom, Kaliňák odpovedal, že „v tomto sme sa vyjadrili veľmi jasne: žiadny antieurópanizmus“. Zároveň poukázal na to, čo Európa tvrdila o Giorgii Meloniovej počas jej kampane a čo sa stalo potom, keď sa stala talianskou premiérkou. Na otázku, či chce teda Smer postupovať ako Meloniová, čiže nedodržať svoje vznešené predvolebné sľuby ale konať pragmaticky, Kaliňák odpovedal, že tu nejde o pragmatickosť. Zdôraznil, že nie sú proruskí, ale proslovenskí. „Hoci už nebudeme Ukrajine dodávať zbrane, budeme ich naďalej podporovať humanitárnou pomocou,“ povedal Kaliňák.

V súvislosti s podporou vstupu Ukrajiny do Európskej únie a NATO Kaliňák zdôraznil, že to sú dve úplne odlišné veci. „Boli by sme veľmi radi, keby Ukrajina vstúpila do EÚ. Ale nie do NATO, to je otázka bezpečnosti. Dva roky som žil na Ukrajine, je súčasťou východnej Európy. Nemá s nami nič spoločné, vždy to bola naša hranica na východ,“ povedal Kaliňák a dodal, že prijať Ukrajinu do NATO by bolo nebezpečné. Zároveň je presvedčený, že dosiahnuť mier na Ukrajine je možné. „S Maďarskom sme mali vždy mimoriadne komplikované vzťahy. Ale teraz sú naše vzťahy najlepšie za tisíc rokov,“ skonštatoval Kaliňák.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok