Pčolinský zostáva vo väzbe, eskortovali ho do Leopoldova

Vladimír P. prichádza na ŠTS v Pezinku Zadržaný Vladimír Pčolinský minulý rok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. FOTO: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský sa dnes vzdal funkcie a po výsluchu ho sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku poslal do väzby. Podľa jeho advokátky súd nepredložil žiadne iné dôkazy okrem výpovedí dvoch kajúcnikov.

Neverejný výsluch pred sudcom pre prípravné konanie Jánom Buvalom sa začal ešte dnes dopoludnia, trval až šesť hodín. Sudca odvtedy rozhodoval o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), aby bol Pčolinský stíhaný väzobne. Krátko po 19. hodine napokon sudca prokurátorovi vyhovel a potvrdil pre Pčolinského kolúznu aj preventívnu väzbu.

Pčolinský sa ráno pre médiá k svojmu stíhaniu nevyjadril, no jeho advokátka Eva Mišíková povedala, že stíhanie považuje za diskreditáciu svojej osoby.

Pčolinský sa dnes vzdal funkcie. Uviedla to Mišíková popoludní po ukončení výsluchu s tým, že žiadosť pre vládu a prezidentku o uvoľnenie z postu riaditeľa SIS spísal len dnes.

„Rozmýšľa nad tým, či v takýchto pomeroch má vôbec zmysel ďalej pôsobiť vo verejnom živote. To sa týka akejkoľvek funkcie, nielen riaditeľa SIS,“ povedala Mišíková dnes popoludní.

Prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby riaditeľa SIS z dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti a kvôli riziku, že na slobode môže ovplyvňovať svedkov.

Vladimíra Pčolinského zadržali príslušníci NAKA vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Je obvinený z toho, že spolu so svojím bývalým námestníkom Borisom Beňom mali prijať úplatok od stíhaného konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS Kollára nesledovala a nerozpracovala.

Pčolinský je nominantom Sme rodina. SIS vedie od apríla 2020. Prezidentka Zuzana Čaputová mu dočasne pozastavila výkon štátnej služby.

Mišíková: Dôvody na väzbu nejestvujú

Pčolinského advokátka Mišíková nevidí žiaden dôvod na väzobné stíhanie. Podľa nej absentuje aj jeden z materiálnych predpokladov väzby, a to dôvodné podozrenie zo spáchania skutku jej klientom.

„Návrh na vzatie do väzby mi bol doručený v sobotu niekedy pred 21. hodinou večer. Už som nemala možnosť uskutočniť právnu poradu s klientom. Idem tam s tým, aby bol môj klient prepustený,“ povedala ešte pred výsluchom. „Vzhľadom na osoby, ktoré vypovedajú, tak jednoducho tu ten dôvod väzby nie je.“

Ako ďalej ráno zdôraznila, vyšetrovateľ odmietol poskytnúť alebo uplatniť právo obhajoby o nazretie do spisu bez toho, že by to odôvodnil. Rovnako jej neboli predložené zápisnice svedkov, ktorých vo veci vypočuli a ktorí majú byť aktérmi tohto skutku – okrem Beňa aj Ľudovíta Makóa. „Keď som požiadala, aby mi boli predložené aspoň tieto zápisnice, aby sme sa mohli aspoň pripraviť, tak mi to bezdôvodne odmietli,“ dodala Mišíková.

Pčolinský vypovedal napriek tomu, že nebol zbavený mlčanlivosti. „Priniesla som písomnosti, ktoré majú podstatný vplyv na to, či sa skutku dopustil alebo nie. Tie boli v utajenom režime odovzdané súdu, čím sme boli sudcom vzatí do povinnosti mlčanlivosti aj my. Na tomto zasadnutí, ktoré nie je verejné, to mohlo byť prejednané, vzhľadom na to, že sme s tým súhlasili.“

Advokátka zdôraznila, že vyšetrovateľ zakladá obvinenia len na výpovediach dvoch svedkov – kajúcnikov, okrem bývalého námestníka SIS Borisa Beňa aj expolicajta Ľudovíta Makóa.

Žiadne iné dôkazy vyšetrovateľ v prípade údajnej korupcie Pčolinského podľa nej nepredložil. K skutku malo dôjsť v auguste minulého roka. Financie mal od podnikateľa Zoroslava Kollára prevziať bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Makó a ten ich mal následne odovzdať Beňovi. Ten si ich mal podľa vyšetrovateľa rozdeliť s Pčolinským.

(mag, tasr)


Ďalšie články