VIDEO: Deti i dospelí musia využívať na prechod do mesta trojkoľajisko. Každý deň im hrozí nebezpečenstvo. Dokedy?

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Neuralgickým bodom pre obyvateľov mestskej časti Biskupice je už dve desaťročia železničné koľajisko, ktoré slúži ako priechod pre peších a cyklistov idúcich do mesta. Ľuďom už dochádza trpezlivosť a začali konať.

01 1200 x 633

„Toto trojkoľajisko využívame ako jedinú možnosť, ako sa dostať pešo do mesta. Situácia je, žiaľ, už neúnosná vzhľadom na to, že nebezpečný priechod využívajú takmer dennodenne cyklisti, školáci, dôchodcovia a hrozia im tu rôzne zranenia,“ opísala pre Trenčiansky Štandard ťaživú situáciu predsedníčka petičného výboru Ľubica Igazová.

Podľa nej táto situácia trvá už dvadsať rokov – odkedy ukončili prvú etapu chodníka z Biskupíc do Bánoviec.

Videoreportáž z trojkoľajiska, ktoré slúži ako jediný priechod pre peších a cyklistov. Autor: Stanislav Vavro

„Biskupice sa rozrastajú, pribúdajú mladé rodiny s deťmi, ktoré navštevujú základnú školu nachádzajúcu sa v blízkosti mestskej časti a hlavne pri návrate domov využívajú toto kritické miesto ako priechod,“ prízvukovala Igazová.

Tu sa však problém nekončí. Súbežne so železničnou traťou vedie aj cesta prvej triedy, ktorá je súčasťou neúnosne frekventovanej cestnej siete v smere západ – východ, vedúca na trase (Brno) Drietoma, štátna hranica – Trenčín – Prievidza – Žiar nad Hronom.

„Po prechode cez koľajisko musia peší a cyklisti prekonať ďalší neuralgický bod – frekventovanú cestu medzinárodného významu. Na kolíznom bode nie je vyznačený priechod pre chodcov a naviac je aj bez osvetlenia,“ upozornila na ďalšie hroziace nebezpečenstvo Igazová, ktorá žije v tejto mestskej časti od roku 1990.

Keďže sa aj s viacerými nespokojnými občanmi nemohla pozerať na tento neúnosný stav, spísali počas kovidového obdobia petíciu, ktorú podpísalo 215 ľudí.

„Petíciu sme zaslali na mesto Bánovce nad Bebravou, ktoré na základe tohto podnetu vypracovalo štúdiu s navrhovanými alternatívami riešenia tohto pálčivého problému,“ doplnila aktivistka.

Tento vážny problém zaradil do svojej agendy aj novozvolený poslanec Štefan Vančo, ktorý zastupuje Biskupičanov v mestskom zastupiteľstve a zároveň vykonáva funkciu predsedu tejto mestskej časti.

„K navrhovaným riešeniam z minulosti som primátorovi mesta Bánovce nad Bebravou Róbertovi Gašparíkovi predostrel ďalšiu alternatívu, ktorú po vzájomnej dohode mesto zapracuje do novej štúdie,“ informoval nás Vančo.

Videoreportáž: Vyjadrenie primátora mesta Bánovce nad Bebravou Róberta Gašparíka. Zdroj: Stanislav Vavro

„Čo sa týka chodníka, ktorý by spojil občanov tejto mestskej časti s centrom mesta, máme predložené na rokovacom stole tri možnosti realizácie tohto projektu,“ informoval primátor. Podľa neho v meste hľadajú najefektívnejšiu a najrýchlejšiu alternatívu.

„Verím, že minimálne do konca roka vypracujeme novú štúdiu, ktorú chceme prediskutovať aj s občanmi tejto mestskej časti,“ uzavrel Róbert Gašparík.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok