Než príde bahno a napadne sneh. Rusi v Doneckej oblasti spustili protiofenzívu

Ruská armáda zvyšuje tlak na frontovú líniu blízko obce Avdijivka v Doneckej oblasti, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Správu priniesol denník Kyiv Independent.

Russia Ukraine Military Operation Recruits Training Ruskí vojaci, ilustračná fotografia. Foto: Profimedia.sk

Ukrajinské velenie pre ISW uviedlo, že tri ruské prápory začali 9. októbra pozemný útok na Avdijivku, jedno z najsilnejšie opevnených miest juhovýchodnej línie.

„Ruské útoky pozdĺž línie Avdijivka – Doneck slúžia na to, aby zabránili Ukrajincom presunúť sily do Záporožskej oblasti,“ hovorí ISW v utorkovom vyhlásení.

Podľa niekoľkých vojnových blogerov chce Moskva stihnúť posun frontu smerom na západ pred príchodom jesene, keď bude omnoho ťažšie presúvať ťažkú techniku po rozbahnenom teréne. Rusi sa vraj snažia dostať severne od Avdijivky, aby mohli ukrajinské opevnenie obkľúčiť.

Pozície ruských vojsk (červená) a postup ruských vojsk z 9. októbra (žltá). Zdroj: X (Twitter).

ISW však tvrdí, že Rusi by na prelomenie frontu pri Avdijivke „potrebovali viac – a kvalitnejších – jednotiek, ako sú tie, ktoré sú momentálne rozmiestnené v oblasti“.

Ukrajinské sily tiež pokračovali v obrane pozícií pri Bachmute a v častiach Záporožskej oblasti, podľa vyjadrení Kyjeva operácie v rámci protiofenzívy „dosiahli čiastočný úspech“.

Podobné snahy ruských ozbrojených síl sú viditeľné aj ďalej na sever, na línii Kupiansk – Kreminna v Charkovskej oblasti. Podľa dostupných zdrojov Kremeľ čakal na prvé dodávky delostreleckých granátov zo Severnej Kórey.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac