Vojna v Izraeli nahráva Rusku. No môže sa črtať aj malé víťazstvo pre Ukrajinu

Na prvý pohľad dostal Vladimir Putin do rúk žolíka. Pozornosť Západu, nielen mediálna, ale aj finančná a vojenská, sa zrazu namiesto Ukrajiny delí medzi dva štáty. Prípadné rozšírenie vojny v Izraeli môže v prípade čierneho scenára tvrdo narušiť aj trh s ropou a vyhnať jej ceny nahor, čo znamená ďalší bonus pre Rusko. Na pozadí zlých správ sa však pre Ukrajinu črtá aj jedna pozitívna. Bude sa viac zbrojiť.

Ukrajinskí vojaci odpaľujú rakety prostredníctvom raketometu Grad na ruské pozície na frontovej línii počas bojov pri meste Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 11. januára 2023. Foto: TASR/AP Ukrajinskí vojaci odpaľujú rakety prostredníctvom raketometu Grad na ruské pozície na frontovej línii počas bojov pri meste Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 11. januára 2023. Foto: TASR/AP

Už takmer týždeň prebieha na Blízkom východe vojna medzi Izraelom a Hamasom. Za nitky v konflikte pravdepodobne ťahali aj ďalšie regionálne mocnosti. Najväčšia pozornosť sa upiera na Irán, ktorý podozrievajú z toho, že sobotnú akciu Hamasu plánoval a militantom v pásme Gazy potajomky pašoval aj zbrane a technológie. Navyše je na spadnutie aj otvorená vojna s libanonským Hizballáhom na severných hraniciach Izraela. Nedá sa vylúčiť, že by sa mohol krátkodobý vojenský konflikt rozvinúť aj do dlhšej vojny na viacerých frontoch.

V súvislosti s touto hrozbou sa spomína aj vojna na Ukrajine i to, ako konflikt v Izraeli ovplyvní oboch jej aktérov. Tel Aviv je totiž blízkym spojencom Washingtonu, a rovnako mu je naklonené Spojené kráľovstvo a štáty EÚ. Teda hlavní podporovatelia Kyjeva v jeho obrannej vojne proti Rusku. Objektívne však treba povedať, že aj Rusko má s Izraelom korektné vzťahy.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.