Biely dom vyhlásil, že pomoc pre Ukrajinu nebude trvať donekonečna

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že vojenská podpora Ukrajine nebude časovo neobmedzená. Dodal, že USA dochádzajú peniaze pre Ukrajinu, pokiaľ Kongres neschváli ďalšie financovanie.

John Kirby. Foto: TASR/AP John Kirby. Foto: TASR/AP

Americký minister obrany Lloyd Austin ohlásil v stredu v Bruseli novú vojenskú pomoc USA pre Ukrajinu v hodnote 200 miliónov dolárov. Nový balík zahŕňa muníciu pre systémy protivzdušnej obrany a tiež delostrelecké granáty, rakety, protitankové zbrane a techniku na boj proti ruským bezpilotným lietadlám.

„Spojené štáty budú stáť pri Ukrajine do vtedy, kým to bude potrebné,“ zopakoval Austin stanovisko USA.

Menej optimisticky sa v stredu vyjadril hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. „Túto pomoc budeme poskytovať tak dlho, ako to bude možné, ale nebude to donekonečna,“ uviedol pri tejto príležitosti Kirby.

„V najbližšom období máme rozpočtové prostriedky a právomoci pre Ukrajinu aj pre Izrael. Ale nechcete sa pokúšať o dlhodobú podporu, keď ste na konci síl. A pokiaľ ide o financovanie Ukrajiny, blížime sa ku koncu lana,“ dodal Kirby.

Aj zbrane, zásoby a muníciu za dvesto miliónov eur mohla Bidenova administratíva poslať Kyjevu len vďaka diere v zákone. Pentagón má k dispozícii približne 5,4 miliardy dolárov na základe oprávnenia Presidential Drawdown Authority (PDA). V júni totiž zistil, že pre účtovnú chybu nadhodnotil hodnotu zbraní dodaných na Ukrajinu o 6,2 miliardy dolárov. Oprávnenie PDA umožňuje v krízových situáciách urýchlene poskytnúť vojenskú pomoc bez odobrenia americkým Kongresom.

Zelenskyj: Vojenská pomoc Washingtonu pre Kyjev zostane „stála a neprerušovaná“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si je zahraničnou vojenskou podporou istý. V stredu navštívil sídlo Severoatlantickej aliancie v Bruseli, aby požiadal spojencov o ďalšie zbrane pred prichádzajúcou zimou.

„Bol som ubezpečený, že USA budú Ukrajine naďalej poskytovať stálu a neprerušovanú podporu potrebnú na obranu (pred ruskou inváziou),“ povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore po stretnutí s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom.

Dodal, že v Bruseli s partnermi diskutoval o posilnení ukrajinskej obrany pred zimnými mesiacmi najmä proti dronovým a raketovým útokom. „Som vďačný všetkým partnerom za ich neustálu ochotu pomáhať našej obrane… naším hlavným cieľom je posilniť našu protivzdušnú obranu a najdôležitejšie nástroje na fronte,“ povedal.

Nefunkčný Kongres

Kirby však už pred týždňom varoval, že zdroje na americkú vojenskú pomoc pre Ukrajinu sa minú v priebehu „niekoľkých mesiacov“, ak republikáni v Kongrese neschvália nové finančné prostriedky.

„Čas nie je náš priateľ. Máme dostatok finančných prostriedkov na to, aby sme ešte na chvíľu zabezpečili potreby Ukrajiny na bojisku, ale potrebujeme, aby Kongres konal,“ povedal na brífingu Kirby a dodal, že je životne dôležité podporiť prebiehajúcu ukrajinskú protiofenzívu ešte pred príchodom zimy.

Peniaze pre Ukrajinu zastavila Republikánska strana

Obe komory amerického Kongresu schválili 30. septembra návrh zákona o dočasnom financovaní americkej vlády na nasledujúcich 45 dní. Americkí zákonodarcovia sa tak vyhli znefunkčneniu niektorých federálnych inštitúcií.

Schválený zákon však v dôsledku kompromisu medzi republikánmi a demokratmi neobsahuje nijakú pomoc Ukrajine. Prezident Biden žiadal Kongres, aby v tomto zákone schválil ďalších 24 miliárd dolárov pre Ukrajinu. Keďže k tomu nedošlo, obvinil republikánov z hrania politických hier a Ukrajinu ubezpečoval, že vojenskú pomoc dostane.

„Chcem ubezpečiť našich amerických spojencov, americký ľud a ľudí na Ukrajine: môžete počítať s našou podporou. Neopustíme vás,“ povedal Biden na druhý deň v prejave v Bielom dome.

Vzbura Republikánskej strany si vyžiadala aj hlavu dovtedajšieho predsedu snemovne Kevina McCarthyho, ktorého minulý týždeň odvolali z funkcie.

Od februára 2022, keď vypukla ruská invázia na Ukrajinu, poskytli Spojené štáty napadnutému štátu vojenskú pomoc v hodnote takmer 44 miliárd dolárov, ako aj ďalšie miliardy humanitárnej a hospodárskej pomoci. Ostatné krajiny dosiaľ poskytli či prisľúbili Kyjeve pomoc v celkovej hodnote prevyšujúcej 33 miliárd dolárov.

(tasr, est)


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok