Pápež stojí na strane zla, povedal kandidát na argentínskeho prezidenta

Doteraz najúspešnejší kandidát na argentínskeho prezidenta Javier Milei označil pápeža Františka za „špinavého ľavičiara“, čo mu podľa tamojších politických komentátorov môže spôsobiť pokles popularity. Správu priniesol New York Times.

Nejde o jeho prvé kritické vyjadrenie na adresu rímskeho biskupa. V roku 2022 Milei povedal, že pápež „vždy stojí na strane zla“, pretože podporuje dane. Milei kandiduje za Libertariánsku stranu.

V roku 2020 nazval Milei pápeža „predstaviteľom Zlého na zemi“, lebo podporuje „sociálnu spravodlivosť“.

V septembri 2023 povedal pre americkú televíziu Fox News, že rímsky biskup „má afinitu ku komunistickým vrahom“ a porušuje Desať Božích prikázaní.

Z posledných prieskumov z októbra však vyplýva, že pravičiarova podpora rapídne rastie.

Jeho kampaň je na argentínske pomery nezvyčajná. Namiesto typického obrazu rodiny vystupuje so svojou sestrou ako šéfkou jeho kampane, svojou priateľkou, ktorá paroduje jeho politických oponentov, a piatimi psami, ktorých dal naklonovať zo svojho prvého mastifa.

Okrem kritiky pápeža je Mileiho ideové zameranie rovnako kontroverzné. Tvrdí, že ľudia by mali mať možnosť predávať svoje orgány, alebo chce zrušiť národnú menu – argentínske peso –, pretože „nie je dobrá ani ako hnoj“.

(nyt)