Štát sa ospravedlnil Robertovi Kaliňákovi za trestné stíhanie a väzbu. Inak by mu musel vyplatiť odškodné

príchod Robert Kaliòák Na snímke Robert Kaliňák v sprievode príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) prichádza na výsluch na ŠTS v Pezinku 22. apríla 2022. Foto: TASR/Jakub Kotian

Štát sa ospravedlnil členovi predsedníctva strany Smer a nominantovi na ministra obrany Robertovi Kaliňákovi za trestné stíhanie a väzbu v kauze Súmrak. Ak by tak neurobil, musel by exministrovi vnútra vyplatiť odškodné vo výške 35-tisíc eur.

Kaliňáka zadržala Národná kriminálna agentúra v apríli minulého roka. Obvinili ho spolu s predsedom Smeru Robertom Ficom, podnikateľom Norbertom Bödörom a policajným exprezidentom Tiborom Gašparom v kauze Súmrak. Čelili obvineniu zo založenia zločineckej skupiny a z ďalších skutkov – vyzradenie daňového tajomstva a zneužitie právomoci verejného činiteľa, informuje portál Aktuality.sk.

Kaliňáka z väzby pustil Najvyšší súd, lebo ju vyhodnotil ako nezákonnú, keďže neboli splnené podmienky kolúznej väzby. Obvinenie bolo Kaliňákovi neskôr zrušené na základe paragrafu 363.

Rok po začiatku Kaliňákovej väzby požiadal jeho advokát David Lindtner ministerstvo spravodlivosti o predbežné prerokovanie nároku na náhradu škody. Chceli, aby sa štátne orgány ospravedlnili za Kaliňákovo nezákonné trestné stíhanie, zadržanie a väzbu – v opačnom prípade by požadoval peňažnú náhradu nemajetkovej ujmy v maximálnej výške 35-tisíc eur.

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Peter Sepeši napokon rozhodol, že rezort sa Robertovi Kaliňákovi ospravedlní.

„Keďže ospravedlnenie prišlo, naša žiadosť bola naplnená,“ uzavrel Lindtner.

(aktuality.sk, mm)


Ďalšie články