Obyvatelia Modry sa po úspešnej rekonštrukcii kaštieľa dočkajú aj vynovenej záhrady

MODRA – Po zrekonštruovaní kaštieľa a jeho nádvoria sa návštevníci dočkajú aj revitalizácie historickej záhrady. Malokarpatské osvetové stredisko (MOS) Modra sprístupní verejnosti záhradu začiatkom budúceho roka.

20231005-676A7435 Zrekonštruovaná záhrada kaštieľa v Modre bude slúžiť nielen na oddych, ale aj na organizovanie kultúrnych a spoločenských akcií. Foto: MOS Modra.

V interiérových priestoroch kaštieľa a jeho nádvoria sa v druhej polovici tohto roka konalo viacero nových aktivít a podujatí. Za účasti väčšiny predsedov vinárskych a vinohradníckych spolkov na území bratislavského kraja zorganizovali ich historicky prvé stretnutie. Cieľom vinárov bola vízia spolupráce zameraná na vzdelávacie workshopy, súťaže, vytvorenie unikátnej vínnej banky či vybudovanie vinotéky, kde návštevníci kaštieľa budú mať možnosť degustovať najlepšie vína bratislavského kraja.

„V kaštieli vzniklo unikátne kultúrno-kreatívne centrum pre umelcov, žiakov, vinárov, remeselníkov, neziskové organizácie, ale aj širokú laickú a odbornú verejnosť. V priebehu ďalšieho obdobia je ambíciou v zrekonštruovanej pivnici vybudovať vínnu banku a vinotéku. Priestor kaštieľa ponúka veľkorysé možnosti na organizovanie kultúrno-spoločenských podujatí, vzdelávacích aktivít, výstav či dokonca súkromných eventov. Súčasťou kaštieľa je aj zrevitalizovaná záhrada, ktorej otvorenie je plánované na začiatok budúceho roka,“ spresnila pre Bratislavský Štandard Adriána Mendlová z Malokarpatského osvetového strediska Modra.

V poslednom období sa v okolí modranského kaštieľa konali stavebné práce, ktoré sa týkali revitalizácie záhrady. Projekt rekonštrukcie záhrady pritom vznikol s podporou Bratislavského samosprávneho kraja v rámci cezhraničného projektu Interreg Heritage SK-AT. „Úprava záhrady rešpektuje a zachováva pôvodné prvky, ktoré sú doplnené o súčasné potreby návštevníkov. Projekt revitalizácie zahŕňa obnovu a rekonštrukciu vodných prvkov, ako sú jazero a fontány, a tiež výmenu a doplnenie mobiliáru, ktorý umožní návštevníkom oddych a pohodlie,“ informovalo Malokarpatské osvetové stredisko.

Záhrada s okrasnými a bylinkovými záhonmi. Foto: MOS Modra.

Súčasťou rozsiahlej revitalizácie záhrady je aj oživenie zelene, aby sa mohli návštevníci prechádzať v príjemnom a harmonickom priestore. V priestore záhrady, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou kaštieľa, vybudovali okrasné záhony a vyvýšené bylinkové záhony, ktoré priniesli do záhrady novú vrstvu krásy a interaktívnosti. „Záhrada bude po revitalizácii slúžiť ako oddychové a kultúrne miesto pre obyvateľov Modry, turistov a návštevníkov kaštieľa, ktorí sa tu budú môcť stretávať na rôznych podujatiach, workshopoch, ochutnávkach, tvorivých dielňach, seminároch a pri iných komunitných príležitostiach. Súčasťou by mala byť aj kaviareň, ktorá obohatí celkový zážitok z návštevy,“ dodáva MOS na svojom webe.