Košický kraj plánuje obnovu stredných škôl, berie si kvôli tomu úver. Chce aj oživenie turistiky na Gemeri

KOŠICE – Krajské zastupiteľstvo dnes malo na programe 15 bodov. Poslanci väčšinu zámerov bez pripomienok schválili. No na zastupiteľstve Košického samosprávneho kraja (KSK) sa objavili aj pozmeňovacie návrhy, ktoré vedeniu zrejme nebudú veľmi po chuti.

Zastupiteľstvo KSK Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja. Foto: Boris Macko

Krajský parlament odobril koncepciu Cyklodestinácie Gemer. Hlavným zámerom tohto projektu, ktorý je rozvrhnutý na obdobie šiestich rokov 2024 – 2030, je cyklotrasa s dĺžkou zhruba 50 kilometrov. Cykloturistov by zaviedla k najväčším atrakciám tejto časti Gemera. Od hradu Krásna Hôrka cez kaštieľ v Betliari, obec Plešivec až po Gombaseckú jaskyňu či ďalšiu jaskyňu Domica. Súčasťou zámeru v hodnote sedem miliónov eur je aj súvisiaca infraštruktúra – napríklad oddychové miesta, nabíjacie stanice či stojany na bicykle.

[url =https://standard.sk/472880/na-200-eur-na-dieta-nemaju-narok-vsetci-pracujuci-rodicia-podla-analytikov-vznikla-paradoxna-situacia]

KSK chce vo veľkom odštartovať aj obnovu budov a areálov stredných škôl. Preto poslanci schválili úver vo výške 17,65 milióna eur cez National Development Fund II. Ide o štátny investičný fond, cez ktorý sa implementujú finančné nástroje z Európskych štrukturálnych a investičných fondov v programovom období 2014-2020. Spomínaný úver bude kraj postupne splácať až do konca roka 2045. Zo spomínaných prostriedkov chce KSK financovať rekonštrukcie na zvýšenie energetickej efektívnosti budov. Pôjde o Strednú priemyselnú školu (SPŠ) stavebnú a geodetickú na Lermontovovej ulici v Košiciach, SPŠ Strojnícku v Košiciach, ako aj Strednú odbornú školu priemyselných technológií v Šaci. Časť prostriedkov sa ujde aj Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Michalovciach. „Takýto úver si už zobralo viacero krajov. Týka sa to najmä tých nehnuteľností, ktorých energetické dodávky sú zabezpečované prebiehajúcim kontraktom so spoločnosťou Veolia, keďže sú už pri nich dosahované energetické úspory, a tak nie je možné dosiahnuť dodatočne ďalšie v požadovanej výške,“ vysvetlil predseda KSK Rastislav Trnka.

[url =https://kosice.standard.sk/473438/hrad-opradeny-zahadami-nevie-sa-kto-ho-dal-postavit]

Na začiatku zastupiteľstva vyvolala rozruch opätovná snaha poslanca Miloša Ihnáta dostať do bodu programu informáciu týkajúcu sa situácie v Správe ciest (SC) KSK. Väčšina jeho kolegov však bola proti. Ihnát si nakoniec všetko vynahradil v bode vyhradenom na interpelácie poslancov. Vedenia KSK sa pýtal na množstvo vecí súvisiacich s SC KSK. „Zaujímajú ma aj služobné cesty vedúcich pracovníkov, kam cestovali a aký bol ich účel,“ pýtal sa okrem iného Ihnát. Treba dodať, že Útvar hlavného kontrolóra začal s hĺbkovou kontrolou SC KSK. Závery má predložiť do konca tohto roka.