FB nám obmedzil šírenie príspevku pre „falošné“ tvrdenie. To sa v ňom ani nenachádzalo a navyše je pravdivé

51416842646_cc6c583ce2_k Ilustračný obrázok. Foto: Flickr.com

Práca takzvaných nezávislých overovateľov faktov a sociálnych sietí, ktoré sa jej výsledkami riadia, občas nestojí za veľa. Presvedčili sme sa o tom na vlastnej koži.

Štandard uverejnil 20. augusta tohto roka analytický komentár s názvom Progresívci voličom ponúkajú nebezpečnú ilúziu. A musia si byť toho vedomí.

Autor v ňom oponoval tvrdeniu podpredsedníčky strany PS Lucie Plavákovej, že agenda jej strany v oblasti transrodovosti je v „súlade s ľudskoprávnym vývojom v oblasti práv transrodových ľudí“.

Poukázal pritom na konkrétne príklady z tých najprogresívnejších krajín ako Dánsko, Nórsko alebo Fínsko, v ktorých autority v poslednom čase pri prijímaní naratívov gender ideológie cúvajú.

Komentár nadväzoval na článok Štandardu uverejnený niekoľko dní predtým, ktorý preukazoval aj to, že experti v tejto oblasti vyjadrujú pochybnosti naprieč celou Európou vrátane Belgicka, Holandska, Francúzska, Veľkej Británie, Talianska alebo Česka.

Ako už z názvu komentára vyplýva, jeho hlavným posolstvom bolo poukázať na citeľný rozpor medzi slovami Plavákovej a reálnym ľudskoprávnym vývojom v zahraničí a na to, že strana (u ktorej existuje predpoklad detailnej znalosti problematiky) si ho musí byť vedomá.

V pondelok, po zhruba dvoch mesiacoch od uverejnenia tohto komentára, sme boli upozornení na to, že Facebook jeho šírenie obmedzil a pridal k nemu avízo, v zmysle ktorého obsahuje „nepravdivé informácie“.

„Nezávislí preverovatelia faktov preskúmali informácie v príspevku, ktorý ste zdieľali, a uviedli, že sú false [falošné, pozn. red.],“ napísala nám sociálna sieť.

Facebook sa pri zdôvodnení tohto kroku odkazoval na článok overovateľov faktov zo slovenskej odnože portálu Lead Stories s názvom Fact Check: Lucia Plaváková NETVRDÍ, že žena môže mať penis.

Text overovateľov faktov rozoberal facebookový príspevok publikovaný 5. septembra na marginálnej stránke DSSS – Plzeňský kraj. Príspevok – aspoň podľa overovateľov faktov – vytváral dojem, že Plaváková vyslovila konkrétny výrok v znení „žena môže mať penis, muž môže mať vagínu“.

„Tvrdí Lucia Plaváková, poslankyňa politickej strany Progresívne Slovensko, že ženy môžu mať penis a muži vagínu? Nie, nie je to pravda […] Tá sa síce vyjadruje ku queer otázkam, avšak tento vulgárny výrok nikdy nevyslovila,“ píše Lead Stories.

Facebook sa týmto postupom voči Štandardu dopustil hneď dvoch faulov naraz.

V prvom rade, v dotknutom komentári sa nenachádzala časť, v ktorej by uvedený citát (prípade parafrázu) Plavákovej prisudzoval aj Štandard.

V druhom rade, v komentári sa nachádzala všeobecnejšia formulácia, podľa ktorej presvedčenie, že žena môže mať penis, vyplýva z programu strany. Presnejšie z kapitoly Rovnosť, ktorej garantom je popri štvorici straníkov aj Plaváková. V tejto časti PS totiž navrhuje umožniť „tranzíciu na princípe sebaurčenia“ bez nutnosti absolvovať chirurgický zákrok. Ak by sa tento princíp uzákonil, v praxi by mohla existovať osoba úradne vedená ako žena s mužským pohlavným orgánom.

Facebook nám teda obmedzil šírenie komentáru pre „lživé“ tvrdenie, ktoré sa v ňom nielenže nenachádzalo, ale je navyše samo o sebe pravdivé pri aplikácii princípov elementárnej logiky.

K tomuto kroku navyše prišlo iba deň pred predčasnými parlamentnými voľbami, v piatok 29. septembra, čo možno interpretovať aj ako snahu sociálnej siete ovplyvniť voličov. Samozrejme, nemožno vylúčiť ani náhodu.

Proti verdiktu Facebooku sme sa odvolali. O vývoji situácie budeme včas informovať.


Ďalšie články