Furčania môžu rozhodnúť o časti rozpočtu. Majú čas do konca mesiaca

KOŠICE – Obyvatelia druhej najľudnatejšej mestskej časti v Košiciach majú šancu spolurozhodovať o tom, kam pôjde časť prostriedkov z rozpočtu. Mestská časť Dargovských hrdinov (Furča) ponúka túto možnosť za presne stanovených podmienok.

Furča letecky Sídlisko Dargovských hrdinov z výšky. Foto: kosice-dh.sk

Prvá – a samozrejmá – je, aby išlo o obyvateľa mestskej časti, ktorý má viac ako 18 rokov. Prípadne môže ísť aj o občianske združenie, no musí mať na Furči oficiálne sídlo. V oboch prípadoch ale platí, že v aktuálnom roku môže podať iba jeden projekt. „Na tento účel sme vyčlenili celkovo 15-tisíc eur. Výška rozpočtu jedného projektu môže byť maximálne 5-tisíc eur,“ informoval starosta mestskej časti Dargovských hrdinov Dominik Babušík s tým, že nevyčerpané finančné prostriedky v rámci každého ročníka participatívneho rozpočtovania sú neprenosné do ďalších ročníkov. Uzávierka prihlášok jednotlivých projektov je do 31. októbra.

Neskôr bude nasledovať hlasovanie o podaných projektoch, a to od 13. do 30. novembra 2023. Výsledky budú zverejnené 1. decembra 2023. „Mestská časť Košice-Dargovských hrdinov v rámci každého ročníka participatívneho rozpočtovania zrealizuje projekty, ktoré získali najvyšší počet hlasov, v zostupnom poradí až do vyčerpania celkového objemu finančných prostriedkov schváleného participatívneho rozpočtovania,“ vysvetlil starosta. Do spomínaného hlasovania sa budú môcť zapojiť len obyvatelia mestskej časti, ktorí sú starší ako 18 rokov a majú tu trvalý pobyt. Hlasovanie bude možné pomocou formulára zverejneného na stránke mestskej časti.

Elektronický formulár prihlášky na podanie projektu je zverejnený na webovom sídle mestskej časti Košice-Dargovských hrdinov (www.kosice-dh.sk). Vyplnený formulár treba v stanovenom termíne poslať na e-mailovú adresu [email protected], alebo osobne doručiť na sekretariát miestneho úradu. Netreba zabúdať na niektoré podmienky, ktoré musí projekt spĺňať. V prvom rade bude realizovaný v katastrálnom území mestskej časti Košice-Dargovských hrdinov, na pozemkoch v jej vlastníctve, alebo na pozemkoch vo vlastníctve mesta Košice evidovaných v katastrálnom území mestskej časti Košice-Dargovských hrdinov. Zároveň musí mať verejnoprospešný charakter. Ďalšie kritériá a podmienky sú na internetovej stránke mestskej časti Dargovských hrdinov.

Starosta mestskej časti Dargovských hrdinov Dominik Babušík
Sídlisko Dargovských hrdinov z výšky Foto: kosice-dh.sk