Poslanci zvolili za podpredsedov parlamentu Blahu, Žigu, Danka a Šimečku

Vo¾ba podpredsedov parlamentu Michal Šimečka a Peter Pellegrini. Foto: Jakub Kotian/TASR

SLEDOVALI SME ONLINE

V stredu ráno sa začala ustanovujúca schôdza Národnej rady SR. Po 10. hodine ju otvoril dosluhujúci predseda parlamentu Boris Kollár. Noví poslanci zložili poslanecký sľub, následne si zvolili za svojho predsedu Petra Pellegriniho a neskôr aj štyroch podpredsedov. Po 15. hodine vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová štvrtú vládu Roberta Fica, ktorú tvoria členovia Smeru, Hlasu a SNS.

21:00 Poslanci vyčerpali program ustanovujúcej schôdze, Pellegrini ju ukončil

Poslanci Národnej rady (NR) SR vyčerpali program ustanovujúcej schôdze. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) rokovanie v stredu večer ukončil.

Novozvolení poslanci na schôdzi zložili sľub a ujali sa mandátov. Na miesto tých, ktorí boli vymenovaní za členov vlády, nastúpili náhradníci. Zákonodarcovia zvolili počas dňa nové vedenie parlamentu a výborov, zriadili si tiež poslanecké kluby.

20:45 Parlamentné výbory poznajú svojich predsedov

Výbory Národnej rady (NR) SR už poznajú svojich predsedov. Zvolení boli na stredajšej ustanovujúcej schôdzi parlamentu na základe dohody, že koalícia obsadí 12 predsedníckych postov a opozícia sedem.

Predsedom Ústavnoprávneho výboru NR SR bude Miroslav Čellár (Hlas-SD). Do čela Výboru NR SR pre financie a rozpočet zvolilo plénum Jána Blcháča (Hlas-SD). Výbor NR SR pre európske záležitosti povedie Ján Ferenčák (Hlas-SD), šéfkou Výboru NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport sa stala Lucia Kurilovská (Hlas-SD) a Výbor NR SR pre kultúru a médiá povedie Roman Michelko (SNS).

Vladimír Baláž (Smer-SD) povedie Výbor NR SR pre zdravotníctvo a Tibor Gašpar (Smer-SD) Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie povedie Rudolf Huliak (SNS). Šéfom Výboru NR SR pre sociálne veci sa stal Ján Richter (Smer-SD).

Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj povedie Michal Šipoš (Slovensko, Za ľudí, KÚ) a do čela Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti zasadne Róbert Puci (Hlas-SD).

Predsedom Zahraničného výboru NR SR bude Marián Kéry (Smer-SD). Predsedníčkou Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny bude Lucia Plaváková (PS).

Za predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu zvolili Romana Mikulca (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Predsedníčkou Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby bude Mária Kolíková (SaS), šéfom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva sa stal Tomáš Valášek (PS) a predsedníčkou Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu bude Irena Bihariová (PS).

Ešte skôr počas stredy zvolili poslanci Mariána Saloňa (Smer-SD) za šéfa Mandátového a imunitného výboru NR SR a Veroniku Remišovú (Slovensko, Za ľudí, KÚ) za predsedníčku Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

20:03 Vláda vymenovala nových štátnych tajomníkov

Vláda Roberta Fica vymenovala na svojom prvom zasadnutí nových štátnych tajomníkov jednotlivých ministerstiev. Zároveň odvolala doterajších.

Igor Choma a Denisa Žiláková budú štátnymi tajomníkmi na Ministerstve dopravy SR. Na post generálneho tajomníka služobného úradu rezortu dopravy nastúpi Juraj Lovásik. Do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva financií SR vymenovali Radovana Majerského.

Štátnym tajomníkom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR bude Branislav Ondruš. Generálnym tajomníkom služobného úradu bude Peter Kostolný.

Na ministerstvo investícií a informatizácie vláda menovala ako štátneho tajomníka Michala Kaliňáka a generálneho tajomníka služobného úradu Jána Hrubého.

Štátnymi tajomníkmi Ministerstva hospodárstva SR budú Kamil Šaško a Vladimír Šimoňák. Zároveň vymenovala generálneho tajomníka služobného úradu na tomto ministerstve, a to Ondreja Varačku.

Ministerstva vnútra (MV) SR bude mať dvoch štátnych tajomníkov, a to Luciu Kurilovskú a Patrika Krauspeho. Igor Tkačivský bude zastávať post generálneho tajomníka služobného úradu MV.

Do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR vláda vymenovala Igora Melichera. Generálnym tajomníkom služobného úradu rezortu obrany sa stane Peter Krajčírovič.

Do funkcie štátnych tajomníkov Ministerstva spravodlivosti (MS) SR vláda vymenovala Milana Hodása a Pavla Gašpara. Generálnym tajomníkom služobného úradu MS bude Andrej Holák. Vláda tiež vymenovala Mareka Eštoka za štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Róbert Zsembera bude štátnym tajomníkom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Štátnym tajomník pre oblasť športu sa stane Ján Krišanda. Vládny kabinet zároveň vymenoval generálneho tajomníka služobného úradu Miroslava Kočana.

Na Ministerstve kultúry (MK) SR bude ako štátny tajomník pôsobiť Štefan Kuffa. Generálnym tajomníkom služobného úradu MK bude Tibor Bernaťák. Na Ministerstve životného prostredia SR budú ako štátni tajomníci pôsobiť Filip Kuffa a Jozef Smatana. Na envirorezorte bude generálnym tajomníkom služobného úradu Marek Chovan.

Na agrorezorte bude štátnym tajomníkom Vladimír Vnuk. Generálnou tajomníčkou služobného úradu na tomto ministerstve sa stane Kristína Vavríková.

18:40 Vláda: Prijala na svojom prvom rokovaní niekoľko personálnych zmien

Vláda prijala na svojom prvom rokovaní niekoľko personálnych zmien. Z funkcie vedúceho Úradu vlády (ÚV) SR odvolala Michala Luciaka na základe jeho vzájomnej dohody s premiérom. Zároveň do tejto funkcie vymenovala Juraja Gedru. Vyplýva to z predložených materiálov.

Ministri ďalej rozhodli o vymenovaní Marcely Virágovej do funkcie generálnej tajomníčky služobného úradu ÚV SR. Od štvrtka (26. 10.) nahradí v tejto funkcii Mareka Vandráka.

Vládny kabinet vymenoval aj novú štátnu tajomníčku podpredsedu vlády SR, stala sa ňou Alena Sabelová. Zároveň z pozície odvolal Editu Pfundtner.

18:00 Poslanci zvolili za podpredsedov parlamentu Blahu, Žigu, Danka a Šimečku

Poslanci Národnej rady (NR) SR na stredajšej ustanovujúcej schôdzi zvolili štyroch podpredsedov parlamentu. Sú nimi Ľuboš Blaha (Smer-SD), Peter Žiga (Hlas-SD) Andrej Danko (SNS) a Michal Šimečka (PS).

V tajnom hlasovaní bolo platných 142 hlasov. Za zvolenie Blahu bolo 82 poslancov, proti 28, 32 sa zdržali. Žigu volilo 88 zákonodarcov, proti bolo 24, zdržali sa 30 poslanci. Danka podporilo 83 poslancov, proti boli 11 a 48 sa zdržali. Šimečku volilo 92 poslancov, proti hlasovalo 29 a 21 sa zdržalo.

Strany vládnej koalície sa už v podpísanej koaličnej zmluve dohodli, že parlament bude mať štyroch podpredsedov. Každá koaličná strana má mať jedného, zvyšného mala nominovať opozícia.

17:39 Kabinet sa po vymenovaní a prevzatí agendy zišiel na prvej schôdzi

Ministri novovymenovanej vlády SR si v stredu popoludní prevzali agendu na svojich úradoch. Z ministerstiev zamierili rovno na Úrad vlády SR, kde sa zišli na prvom rokovaní kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

Na snímke prvé rokovanie novej vlády Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS 25. októbra 2023 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

17:03 Poslanci volia tajnou voľbou podpredsedov parlamentu

Poslanci Národnej rady SR volia v tajnom hlasovaní nových podpredsedov parlamentu. Kandidujú Ľuboš Blaha (Smer-SD), Peter Žiga (Hlas-SD), Andrej Danko (SNS) a Michal Šimečka (PS).

16:55 Poslanci pokračujú v rokovaní, náhradníci za členov vlády zložili sľub

Poslanci pokračujú v rokovaní na ustanovujúcej schôdzi. Poslanecký sľub zložili náhradníci za členov vlády, ktorých vymenovala do funkcií prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Za členov vlády zo Smeru-SD nastúpili do parlamentu Andrej Sitkár (za Roberta Fica), Ivan Hazucha (za Roberta Kaliňáka), Michal Lukša (za Ladislava Kamenického), Igor Válek (za Richarda Takáča), Boleslav Lešo (za Juraja Blanára), Zuzana Plevíková (za Borisa Suska).

Nominantov Hlasu-SD nahradili Štefan Gašparovič (za Erika Tomáša), Miroslav Čellár za (za Zuzanu Dolinkovú), Jozef Cech (za Richarda Rašiho), Peter Slyško (za Petra Kmeca), Samuel Migaľ (za Denisu Sakovú), Ján Hrubý (za Tomáša Druckera) a Alena Nováková za (Matúša Šutaja Eštoka).

Ministrov zo SNS vystriedali v pléne Milan Garaj (za Tomáša Tarabu) a Adam Lučanský (za Martinu Šimkovičovú).

16:16 Nikdy v modernej histórii Slovenska nečelila vláda takým zlým podmienkam, uviedol Fico

Nikdy v modernej histórii Slovenska nečelila vláda takým zlým sociálno-ekonomickým ukazovateľom, chudobe a rozvráteným financiám. Za posledných tri a pol roka sa obrovské množstvo vecí úmyselne ignorovalo alebo tolerovalo. Vyhlásil to nový predseda vlády Robert Fico na dnešnom slávnostnom vymenovaní vlády prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Chcem prisľúbiť v mene Vlády SR, že sa nebudeme vyhýbať žiadnym výzvam a voči všetkým sa postavíme tak, ako sa na hrdú slovenskú vládu patrí,“ vyhlásil Fico.

Ako konštatoval, dnes skladal desiaty sľub ako poslanec NR SR a zložil štvrtý sľub ako predseda vlády SR. „Nehovorím to, aby som niekomu pripomínal dĺžku mojej politickej kariéry, ale preto, že môžem porovnávať. Pamätám si na obdobie pred tridsiatimi rokmi. SR pri svojom vzniku prekonávala neuveriteľne ťažké prekážky. Pamätám si na obdobie plynovej krízy, finančnej krízy, pamätám si na obdobie, keď sme bojovali za vstup do schengenu alebo keď sme zavádzali spoločnú európsku menu,“ uviedol Fico a dodal, že nikdy však v modernej histórii neprevzala vláda tak rozvrátenú spoločnosť, ako ju preberá dnes. „Teším sa, že sme dnes vykročili správnou nohou v NR SR, pretože pri voľbe predsedu NR SR získal pán predseda (Pellegrini) širokú politickú podporu 131 hlasov. Napriek tomu, že bol pokus časti opozície vrátiť sa v parlamente k starým časom, absolútna väčšina dala najavo, že si želá iné časy,“ zdôraznil Fico.

Za vládu sľúbil, že budú konštruktívnou vládou, ktorá sa pokúsi ísť tou cestou, ktorou sa dnes NR SR vybrala pri voľbe predsedu NR SR. „Budete zo slovenských ministerstiev počuť suverénny slovenský hlas. Budete vidieť vykonávanie suverénnej slovenskej zahraničnej politiky. Budete vidieť profesionálny výkon a želám si, aby sme všetci spoločne po skončení mandátu tejto vlády konštatovali nie čísla, ale to, že na Slovensku sa bude žiť lepšie. Tento sľub dávam pred celou slovenskou verejnosťou,“ uzavrel Fico.

16:02 Prezidentka: Vláda by mala ukázať záujem reprezentovať všetkých občanov

Nová vláda by mala ukázať, že má záujem zastupovať a reprezentovať všetkých občanov. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v príhovore po vymenovaní kabinetu premiéra Roberta Fica. Za dôležité považuje jasné uistenie, že v dôstojnosti a právach sú silní aj príslušníci menšín a že výkon spravodlivosti má mať plynulý priechod. Ako zdôvodnila, ochrana demokracie a spoločenský zmier výrazne presahujú horizonty volieb aj volebných cyklov a prevyšujú rozdielnosť. Víta postoj vlády k členstvu v Európskej únii a NATO.

Hlava štátu v prejave hovorila aj o potrebe posilniť spoločenskú súdržnosť. „Dostali sme sa do situácie hlbokej nedôvery v spoločnosti. Nech by som dnes menovala akúkoľvek vládu, časť občanov by bola nielen sklamaná, ale dokonca v obavách z toho, čo bude,“ vyhlásila. Vidí v tom príležitosť komunikáciou a svojimi krokmi prispieť k vzájomnému rešpektu a k profesionálnej spolupráci. Želá si, aby každá vláda vrátane novovymenovanej bola úspešná, lebo vtedy bude prospešná ľuďom a celej krajine.

Prezidentka ocenila uistenie vlády, že za kontinuitu považuje aj členstvo v Európskej únii a NATO. Verí tiež v pokračovanie v dobrej susedskej politike. „Či už voči nášmu južnému, severnému, západnému, ale aj ťažko skúšanému východnému susedovi,“ podotkla.

Novú vládu podľa prezidentky čakajú výzvy, ako sú vysoké ceny energií, zlepšenie alebo ozdravenie verejných financií pri zachovaní sociálnych štandardov, potreba zvýšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti, úroveň školstva, zabezpečiť stabilitu financovania samospráv alebo napĺňanie míľnikov plánu obnovy. Ministrom pripomenula, že krajinu preberajú v 30. roku jej fungovania.

15:28 Prezidentka vymenovala novú vládu, povedie ju Fico

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu v Prezidentskom paláci vymenovala vládu SR. Povedie ju Robert Fico. Vládnu koalíciu vytvorili strany Smer, Hlas a SNS. Posty vo vláde si rozdelili v pomere 7 : 7 : 3. Za Smer budú vo vláde Robert Kaliňák (podpredseda vlády, ministerstvo obrany), Ladislav Kamenický (ministerstvo financií), Richard Takáč (ministerstvo pôdohospodárstva), Juraj Blanár (ministerstvo zahraničných vecí), Boris Susko (ministerstvo spravodlivosti) a Jozef Ráž mladší (ministerstvo dopravy).

Za Hlas bude vo vláde sedieť Erik Tomáš (ministerstvo práce), Zuzana Dolinková (ministerstvo zdravotníctva), Richard Raši (ministerstvo investícií a informatizácie), Peter Kmec (vicepremiér pre plán obnovy), Denisa Saková (podpredsedníčka vlády, ministerstvo hospodárstva), Tomáš Drucker (ministerstvo školstva) a Matúš Šutaj Eštok (ministerstvo vnútra).

Do ministerských kresiel za SNS zasadne Tomáš Taraba (podpredseda vlády, ministerstvo životného prostredia) a Martina Šimkovičová (ministerstvo kultúry). Obsadí aj nové ministerstvo športu a cestovného ruchu, ktoré má vzniknúť od januára 2024.

15:19 Čaputová menuje vládu Fica

Prezidentka Zuzana Čaputová menuje vládu SR, ktorú povedie Robert Fico.

15:17 Prezidentka vymenpvala Fica za predsedu vlády

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu v Prezidentskom paláci vymenovala Roberta Fica za predsedu vlády SR.

14:55 Pellegrini prerušil schôdzu, prezidentka má menovať vládu

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini prerušil ustanovujúcu schôdzu. Prezidentka Zuzana Čaputová by mala menovať novú vládu.

Prestávka by mala trvať hodinu a pol. Po menovaní vlády by mali poslanci pokračovať v rokovaní. Nastúpiť majú náhradníci za vymenovaných členov vlády. Plénum by si malo tiež zvoliť podpredsedov parlamentu. Zriadiť by sa mali aj zvyšné výbory.

14:42 SaS navrhne M. Kolíkovú za šéfku výboru na kontrolu SIS

Opozičná SaS navrhne Máriu Kolíkovú za predsedníčku v Osobitnom kontrolnom výbore Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). Ondreja Dostála nominuje za podpredsedu ústavnoprávneho výboru a tiež výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Informoval o tom šéf klubu SaS Branislav Gröhling.

Strana navrhne aj podpredsedu finančného výboru, kandidovať bude Marián Viskupič. Na post podpredsedníčky európskeho výboru navrhne Vladimíru Marcinkovú.

Gröhling poznamenal, že poslanci zo strany plánujú byť aktívni aj v ďalších výboroch. Zdôraznil, že SaS chce vykonávať kvalitnú prácu a spolupracovať s ostatnými opozičnými stranami. Aj v minulosti sa im podľa jeho slov podarilo presadiť dobré návrhy z opozičnej pozície a chcú sa o to usilovať aj v tomto volebnom období.

14:29 Predsedom Národnej rady sa stal Peter Pellegrini

Predsedom Národnej rady sa stal líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 131 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. Pellegrini, ktorý sa stal druhým najvyšším ústavným činiteľom, nahradil vo funkcii šéfa NR SR Borisa Kollára zo Sme rodina.

Kollár odovzdal Pellegrinimu vedenie ustanovujúcej schôdze a Národnej rady. Pellegrini mu poďakoval za korektnú spoluprácu v minulom volebnom období. Potom sa postavil pred plénum a predniesol svoj prvý prejav z postu šéfa parlamentu. Poďakoval sa poslancom, ktorí ho do funkcie zvolili. Vyzval parlament prispieť k vyššej politickej kultúre na Slovensku. Želá si, aby NR SR bola radou, ktorá myslí na celý národ, nielen na jeho časť, a takou, za ktorú sa národ nemusí hanbiť. Chce, aby poslanci vykročili do nového volebného obdobia so základným politickým konsenzom, a to tým, že prišli pomôcť ľuďom. Zaželal každému poslancovi čo najlepšie osobné rozhodnutie.

Peter Pellegrini. Foto: Pavel Neubauer/TASR

14:01 Poslanci volia nového predsedu Národnej rady, Kollára má nahradiť Pellegrini

Poslanci Národnej rady volia v tajnom hlasovaní nového predsedu parlamentu. Kandiduje líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Na zvolenie potrebuje nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov, teda aspoň 76 hlasov. Nahradiť má Borisa Kollára zo Sme rodina.

13:59 Matovič označil nominanta na predsedu parlamentu Pellegriniho za podvodníka

Poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Matovič (Slovensko) označil nominanta na predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas) za podvodníka, pretože podviedol dôchodcov. „Už v nedeľu ste hovorili, že 640 eur, 13. dôchodky nebudú. Ako je možné, že ste im pred voľbami hovorili, že Hlas-SD do žiadnej koalície nevstúpi bez toho, aby mali už tieto Vianoce dôchodci vyplatené peniaze. Naozaj sa nehanbíte?,“ uviedol Matovič v pléne NR SR. Dodal, že strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) hneď po voľbách zradila svojich voličov. „Bez hanby ste ich hodili do žumpy. Vy máte normálne chochmes sa tu dnes zvoliť za predsedu NR SR?,“ spýtal sa.

Zároveň vyzval Pelleginiho, aby nebol zbabelec, prihlásil sa do rozpravy a povedal niečo dôchodkyniam. „Vy ste odpad, a nie predseda parlamentu. Skúste byť konečne chlap. Nemám rád chlapov, ktorí si obliekajú červené tangáče, nemám rád chlapov, ktorí si pozývajú do svojho bytu rôzne pánske návštevy,“ kričal Matovič.

13:46 Strany a hnutia si na ustanovujúcej schôdzi vytvorili poslanecké kluby

Politické strany a hnutia si na stredajšej ustanovujúcej schôdzi Národnej rady vytvorili poslanecké kluby. Klub Smeru povedie Ján Richter, klub Progresívneho Slovenska Martin Dubéci. Predsedom klubu Hlas bude Róbert Puci, poslanecký klub Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia povedie Michal Šipoš, KDH Martina Holečková, SaS Branislav Gröhling a SNS Andrej Danko.

Najsilnejším klubom v NR SR je Smer (42 poslancov). Nasledujú Progresívne Slovensko (32 poslancov), Hlas (27 poslancov). Nasledujú kluby Slovensko (bývalé OĽaNO), Za ľudí, Kresťanská únia (16 poslancov), KDH (12 poslancov), SaS (11 poslancov) a SNS (desať poslancov).

12:56 Poslanci zriadili prvé dva výbory, mandátovému bude šéfovať Saloň

Poslanci Národnej rady zriadili Mandátový a imunitný výbor NR SR a za jeho predsedu zvolili v tajnom hlasovaní Mariána Saloňa (Smer), podporilo ho 143 poslancov. Parlament zároveň zriadil Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Za jeho predsedníčku zvolili Veroniku Remišovú (OĽaNO), hlasovalo za ňu 83 poslancov.

Oba výbory budú mať 14 členov vrátane predsedu. Po zvolení ďalších členov týchto výborov rokovanie ustanovujúcej schôdze prerušili, aby mohol zasadnúť mandátový a imunitný výbor. Jeho prvou úlohou je preveriť platnosť poslaneckých mandátov.

Po prestávke má zákonodarný zbor pristúpiť k voľbe predsedu parlamentu. Kandidátom na tento post je Peter Pellegrini (Hlas). Následne sa budú voliť podpredsedovia NR SR. Plénum by malo zvoliť štyroch podpredsedov, a to Ľuboša Blahu zo Smeru, Petra Žigu z Hlasu, Andreja Danka z SNS a Michala Šimečku z Progresívneho Slovenska.

11:43 Poslanci zložili sľub, na štyri zaniknuté mandáty nastúpili náhradníci

Novozvolení poslanci a poslankyne dnes na ustanovujúcej schôdzi parlamentu zložili sľub a ujali sa svojich mandátov. V pléne Národnej rady SR bude sedieť 150 poslancov. Novozvolení poslanci pristúpili k pultu s ústavou, položili naň ruku, vyslovili slovo „sľubujem“, následne podali ruku šéfovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) a podpísali sľub. Poslankyne Jana Vaľová (Smer) a Anna Záborská (Kresťanská únia) požiadali o ospravedlnenie svojej neúčasti a sľub zložia na schôdzi, na ktorej budú prítomné po prvýkrát.

Sľub zložili aj štyria náhradníci za poslancov, ktorí sa mandátu vzdali. Traja predsedovia samosprávnych krajov, a to Trnavského, Žilinského a Bratislavského, Jozef Viskupič (OĽaNO), Erika Jurinová (OĽaNO) a Juraj Droba (SaS), ako aj europoslanec Michal Wiezik (Progresívne Slovensko) doručili Kollárovi písomné rozhodnutie o vzdaní sa mandátu poslanca. Nahradia ich náhradníci, ktorí skončili prví pod čiarou za ich politickú stranu. Za Jozefa Viskupiča bude v parlamente sedieť Július Jakab, za Eriku Jurinovú Rastislav Krátky, miesto Michala Wiezika obsadí Marek Lackovič a Juraja Drobu nahradí Juraj Krúpa.

11:38 Kollár apeloval na poslancov, aby sa správali slušne a nešírili nenávisť

Dosluhujúci predseda Národnej rady Boris Kollár poprial novozvoleným poslancom veľa síl a úspechov. Apeloval, aby sa správali slušne a nešírili nenávisť. Uviedol to v príhovore počas ustanovujúcej schôdze NR SR. Poukázal pritom na aktuálnu situáciu v krajine a stav spoločnosti.

„Pristupujte k svojej práci s pokorou, s rozvahou, keďže sa krajina nachádza nie v najľahších časoch. Buďte pre občanov SR oporou. Nešírte zlobu ani nenávisť, naopak, hľadajte dobro, porozumenie a konsenzus,“ apeloval Kollár na zákonodarcov. Skonštatoval, že z minulosti sa dá poučiť a nesúhlas s politickým oponentom sa dá vyjadriť aj slušne.

Na snímke novozvolení poslanci Národnej rady SR. Foto: Jakub Kotian/TASR

10:32 Dve poslankyne v stredu nezložia sľub

Dve zvolené poslankyne Národnej rady nebudú v stredu na ustanovujúcej schôdzi skladať poslanecký sľub. Z rokovania sa ospravedlnili. Sľub nebudú v stredu skladať Anna Záborská (KÚ), a Jana Vaľová zo Smeru. Sľub zložia na schôdzi, na ktorej sa zúčastnia po prvý raz.

10:05 Poslanci budú skladať sľub

Na úvod zaznela štátna hymna SR. Po prečítaní textu sľubu predpísaného Ústavou SR poslanci pristúpili k pultu s ústavou, položia naň ruku, vyslovia slovo „sľubujem“ a následne podajú ruku šéfovi parlamentu.

Boris Kollár bude schôdzu viesť dovtedy, kým parlament nezvolí jeho nástupcu. Novým predsedom parlamentu by sa mal stať predseda strany Hlas Peter Pellegrini. Po zvolení prevezme vedenie ustanovujúcej schôdze.

Poslanci majú následne zvoliť majú aj podpredsedov parlamentu. Utvoria si kluby a parlamentné výbory.

(tasr, sita)


Ďalšie články