Rozmysleli ste si prestup do zdravotnej poisťovne? Pozrite sa, dokedy máte čas a ako postupovať

Aj tohtoročný september bol spojený s kampaňou zdravotných poisťovní zameranou na získanie poistencov. Okrem reklamy, ktorá vám sľubuje dovoz do konkrétnej nemocnice z akéhokoľvek miesta na Slovensku, mali ľudia možnosť spoznať množstvo ďalších benefitov. O tom, že sa kampaň podarila, svedčí 170-tisíc žiadostí o prestup. Ani v tomto roku však nečisté praktiky pri prepoisťovaní neostali za dverami.

¼ubica Hlinková Juraj Bartakoviè Ilustračný obrázok. Foto: Martin Baumann/TASR

Už v polovici októbra Úrad pre dohľad nad zdravotnom starostlivosťou priniesol predbežné čísla. Najúspešnejšou sa podľa toho stala poisťovňa Dôvera, ktorej odhadom od nového roka pribudne 40-tisíc poistencov. Čo sa týka jedinej štátnej poisťovne, scenár sa opakuje. Všeobecnú zdravotnú poisťovňu pravdepodobne opustí okolo 50-tisíc ľudí. Môžu byť za tým úsporné opatrenia, ku ktorým vedenie inštitúcie pristúpilo, keď okresalo náklady na kampaň.

Poistenci mohli prihlášky podávať do 30. septembra, ale pod novým logom budú od 1. januára. Novinkou je takzvané späťvzatie – historicky prvýkrát bude mať každý možnosť do 31. októbra svoje rozhodnutie zmeniť. Presnejšie údaje o výsledkoch preto poskytne úrad po spracovaní októbrových späťvzatí a komplexnom vyhodnotení koncom novembra 2023.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.