Pred následkami vojny v Izraeli varuje aj Svetová banka: Ceny ropy môžu byť vyššie ako po napadnutí Ukrajiny

Najnovší konflikt na Blízkom východe sa odohráva v čase najväčšieho šoku na komoditných trhoch od 70. rokov minulého storočia – vojny Ruska s Ukrajinou, uviedol hlavný ekonóm Svetovej banky. Tá vo svojej správe zhodnotila, že ceny ropy by mohli v prípade negatívneho vývoja konfliktu prekonať hranicu 150 dolárov za barel. Čo by znamenal takýto ropný šok pre Slovensko? Stačí sa pozrieť na pár grafov z minulého roka.

EX_cdp4XkAEEIsz Ilustračné foto: Green Industry Platform/X

K nedávnym prognózam Bloomberg Economics, ktoré odhadovali vplyv rôznych scenárov vývoja vojny v Izraeli na globálnu ekonomiku, sa najnovšie pridala aj Svetová banka vo svojej správe o vývoji komoditných trhov.

V pondelok varovala, že ak sa konflikt na Blízkom východe vystupňuje, ceny ropy by mohli vzrásť na viac ako 150 dolárov za barel. A v prípade, že kľúčoví producenti znížia dodávky hrozí, že sa zopakujú cenové šoky zo 70. rokov minulého storočia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.