Od rozsahu konfliktu v Izraeli závisí veľa. V prípade vojny s Iránom môže hroziť globálna recesia

Udalosti, ktoré sa odohrali pred necelými dvoma týždňami v Izraeli vyvolávajú vrásky na tvári mnohým ľuďom i lídrom štátov. Svet sa po pandémii a ruskom ataku na Ukrajinu ledva pozbieral z dvoch najväčších rán za posledné roky, ba desaťročia, a teraz sa zdá, že by mohla na unavenú spoločnosť udrieť ďalšia. Globálne trhy sú napäté a v prípade vyústenia izraelskej ofenzívy v Gaze do veľkej vojny v regióne by následky nešťastia pocítil celý svet. Hoci nie na vlastnej koži, ale určite v peňaženke.

F8oggAfXoAA3pLW Iránsky líder Sajjid Alí Chámeneí. Foto: J. C. Okechukwu/X

Po útoku militantov z hnutia Hamas je odvetná vojenská operácia Izraela do pásma Gazy na spadnutie. Médiami navyše kolujú správy o cezhraničných výpadoch libanonských bojovníkov Hizballáhu na severe Izraela. A iránski lídri stupňujú rétoriku a Tel Avivu hrozia, že ak napadne pásmo Gazy, Teherán sa bude v konflikte angažovať. A napriek tomu sú svetové trhy po trochu turbulentnejšom týždni pomerne pokojné, všíma si agentúra Bloomberg.

Pritom ešte v piatok (13. októbra), pred víkendovým uzavretím búrz, ceny ropy prudko vzrástli o takmer 5 dolárov za barel, čo bol od začiatku apríla najvyšší skok. Prudký nárast podľa analytikov odrážal snahu obchodníkov nakúpiť skôr a chrániť sa pred čiernymi scenármi, ak by ropa vinou vojny rýchlo zdražela. A cenový „boom“ zlata, ktoré poskočilo najviac od marca, obchodníkom takisto driapal nervy.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.