Čo vyplýva z dvoch vojen: Munície je málo, zbrojný priemysel bude investičným rajom

Nie je to nová správa – munície, obzvlášť niektorých konkrétnych typov nábojov, je v západných skladoch málo. Ukrajinskí lídri aj v súvislosti s vojnou v Izraeli tlačia svojich spojencov, aby zvýšili produkciu. Zároveň sa sami snažia o rozvoj vlastného zbrojného priemyslu. Ten vraj bude z globálneho pohľadu „destináciou pre investície na desaťročia“.

F9NturJbcAA0myW Ilustračné foto: Voice of Europe/X

„Je vidieť dno suda,“ skonštatoval začiatkom mesiaca na margo veľkosti zásob munície admirál Rob Bauer, predseda Vojenského výboru NATO a jeden z najvyšších funkcionárov Aliancie. A nie je sám, kto podobné tvrdenia vypustil do éteru. V podobnom duchu sa vyjadril napríklad aj námestník britského ministerstva obrany James Heappey a o nedostatku niektorých typov munície písali aj prestížne periodiká, ako Economist.

Ukrajinci si tento žalostný stav zásob, samozrejme, uvedomujú, keď každým dňom vypália v opotrebovacej vojne niekoľkonásobne menej 155-milimetrových delostreleckých nábojov než ich protivník. Ukrajinská armáda pritom každý mesiac spotrebuje zhruba také množstvo, aké sú USA schopné vyrobiť za rok, čo zase odhaľuje obrovské kapacity Ruska, ktoré o zbraniach rokuje s Iránom či Severnou Kóreou.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami