V kancelárii ministra životného prostredia sa skutočne našiel samopal, potvrdila polícia

BeFunky-collage (1) Bývalí ministri životného prostredia Milan Chrenko a Ján Budaj. Foto: Koláž TASR/Štandard

V kancelárii ministra životného prostredia sa skutočne našiel samopal tak, ako o tom pred niekoľkými dňami informovali konkurzný právnik Zoroslav Kollár a nový šéf rezortu Tomáš Taraba. Pre portál Start It Up to potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

„Vami uvedeným prípadom sa v súčasnosti v rámci trestného konania zaoberá príslušný útvar Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I. Vzhľadom na prebiehajúce konanie bližšie informácie k prípadu nie je možné poskytnúť,“ povedal tomuto médiu Szeiff.

Samopal vzor 26 našli v kancelárii počas porady 11. augusta tohto roka, teda v časoch, keď ministerstvu šéfoval dočasne poverený Milan Chrenko, ktorého prezidentka vymenovala do úradu asi tri mesiace predtým 15. mája. Pred ním, od volieb v roku 2020, stál na čele rezortu nominant OĽaNO Ján Budaj.

Samopal československej výroby sa musel do kuchynky dostať v období od roka 2021, keďže práve v tomto roku priestor prerábali.

„Netuším, ako sa zbraň ocitla v kuchynke, a ani to, kto ju tam dal. A ani ako dlho tam bola. Nemám s tým nič spoločné,“ reagoval pre Plus 7 dní Ján Budaj.

O tom, odkiaľ nájdená zbraň pochádza, sa podľa Start It Upu hovoria dve historky. Jednou je, že si ju minister mohol priniesť ako dar z Ukrajiny. Tou druhou je, že na ministerstve bola výstava starého nábytku a v ňom ju mohli priniesť do budovy. Ako sa však dostala až do kancelárie ministra, nikto netuší.

Hoci nie je zrejmé, ako sa zbraň do kancelárie dostala, existuje výpoveď o tom, ako prišlo k jej nálezu. „Zdá sa mi, že [minister Chrenko, pozn.red.] niečo rozlial, alebo také niečo. Išiel pod drez do skrinky a vtedy tam našiel samopal. Myslel si, že to je hračka, ale potom, keď to obzerali ostatní, zistili, že je to naozaj mastný, ťažký kovový samopal. Potom privolali člena Úradu pre ochranu ústavných činiteľov, ktorý privolal policajtov,“ popísal okolnosti zdroj Start It Upu.

„Podľa nášho zdroja to nebola replika zbrane. Bol to ozajstný samopal, ale nebol funkčný. Policajti ho zaslali na expertízu, kde zisťujú pôvod zbrane a aj to, či bol znefunkčnený zákonným spôsobom,“ píše portál.

Policajti už začali trestné stíhanie vo veci nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Páchateľovi hrozí v prípade preukázania viny trest odňatia slobody vo výmere až osem rokov.

K téme samopal sa Taraba opätovne vrátil aj v rozhovore pre Štandard uverejnenom včera v nedeľu. „Tu za touto stenou mojej kancelárie je taký priestor a tam ho našli. Niekto ho tu zabudol. Už to riešime,“ povedal v ňom minister.


Ďalšie články