S menom Atkáryovcov sa spája najznámejšia kremnická cukrovinka – Atkáryho kremnické krumple, ktoré už dobre poznajú nielen na Slovensku, ale aj v mnohých krajinách sveta. Návštevu Kremnice totiž mnohí turisti v súčasnosti spájajú aj s návštevou dobovej výrobne tejto neprehliadnuteľnej lahôdky, ktorú vymyslel cukrársky majster Alois Atkáry.
„Ten mal tri deti. Jedno z nich bol Elemír, pokračovateľ rodinnej cukrárskej tradície, posledný vychýrený kremnický cukrár,“ uviedol Martin Varhaňovský, ktorý obnovil myšlienku výroby a predaja kremnického krumpla s tým, že hrob Elemíra, o ktorom väčšina ľudí ani netušila, bol vo veľmi zlom stave.
„Elemír Atkáry zomrel v roku 1985 a hrob, kde je pochovaný spolu so svojou sestrou, už chátral. Keďže priami potomkovia už nežijú, zobral som si tento hrob do svojej starostlivosti. Elemír Atkáry ako posledný vychýrený kremnický cukrár si dôstojné miesto posledného odpočinku určite zaslúži,“ dodal Martin Varhaňovský, ktorý dal náhrobok z vlastnej iniciatívy opraviť.
Kremnický krumpel vyzerá ako zemiak, ale nechutí ako zemiak. Základom tejto nepečenej cukrovinky sú špeciálne piškóty, ktoré sa plnia dvoma druhmi krémov. Neskôr ich obalia do orechovo-cukrového cesta a ručne tvarujú do podoby krumpľa, zemiaka, bandurky či grule, teda ako si to každý v jednotlivom regióne Slovenska nazve. Potom ich obalia kakaom. Cukrovinka nepripomína zemiak iba tvarom, ale kakao na povrchu pripomína zeminu, ktorou bývajú zemiaky často pokryté.



