NAKA zadržala šéfa Správy ciest KSK. Dôvodom má byť podozrivý prenájom áut a strojov

KOŠICE – Generálneho riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) Antona Trišča zadržala vo štvrtok ráno Národná kriminálna agentúra (NAKA). Podľa informácií Košického Štandardu sa tak stalo v stredisku Správy ciest v Spišskej Novej Vsi. Polícia sa pritom už dlhšie zaujímala o podozrivý prenájom 73 áut a strojov pre SC KSK. Nájomná zmluva za takmer 30 miliónov eur s DPH je uzavretá na osem rokov.

MIMORIADNA SPRÁVA – kópia - 3 Foto: Štandard.

Na kauzu poukázal Košický Štandard. Kraj v tejto veci zatiaľ zaujal zdržanlivé stanovisko. „Úrad KSK nevstupuje do procesov orgánov činných v trestnom konaní. Informáciu o zadržaní generálneho riaditeľa SC KSK sme sa už ‚klasicky‘ dozvedeli z médií. Nič viac nevieme, čiže ani zaujať akékoľvek stanovisko nie je možné,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré nám poskytla hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná.

V súvislosti so zadržaním Trišča sme oslovili aj Prezídium Policajného zboru SR. „Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry dnes vzniesol obvinenie voči dvom osobám za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v jednočinnom súbehu so zločinom machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spáchaným formou spolupáchateľstva. Jedna obvinená osoba bola zadržaná. V súčasnej dobe prebiehajú procesné úkony, preto nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie,“ informovala Andrea Dobiášová z odboru komunikácie a prevencie Prezídia PZ. Dodala, že v súčasnej dobe je vedené trestné konanie, avšak vzhľadom na neverejnosť prípravného konania nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie. SC KSK mala vzniknúť škoda 200-tisíc eur.

Kauzu sporného prenájmu mechanizmov a strojov otvoril ešte v lete krajský poslanec Miloš Ihnát. Poukázal pritom na nevýhodnosť uzavretej zmluvy či slabú využiteľnosť niektorých strojov, za ktoré SC KSK platí mesačný nájom. Ihnát napokon začiatkom októbra podal trestné oznámenie pre nevýhodnosť uzatvorenej zmluvy a jej praktickú „nevypovedateľnosť“. Dodal, že sa stretol s vyšetrovateľom NAKA, ktorému odovzdal dokumenty a podklady, ktoré získal v strediskách SC KSK. Poslanec napriek tomu nezískal dostatočný počet poslancov pre svoj zámer – vyslovenie nedôvery generálnemu riaditeľovi SC KSK Antonovi Triščovi a odporučenie predsedovi KSK Rastislavovi Trnkovi, aby ho následne odvolal z funkcie.

Trišč už medzitým jednému obvineniu čelí. Ide o pokračujúci zločin pri verejnom obstarávaní a verejnej držbe formou spolupáchateľstva. Týka sa obstarania predražených bezkontaktných prechodových teplomerov. Tie kraj kúpil ešte počas covidovej pandémie.


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Umelé prerušenie tehotenstva vyvoláva spor medzi právom ženy na zdravie a jej slobodou rozhodovať o svojom tele a právom na život nenarodeného dieťaťa, ako aj právami otca. Základné východisko súčasnej rozhodovacej praxe európskych súdov o…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok