Plaváreň je hotová na desať percent. Kontroluje ju aj statik

KOŠICE – Práce na rekonštrukcii bývalej mestskej plavárne napredujú podľa plánu. Za tri mesiace výstavby budúceho Národného olympijského centra plaveckých športov sa zatiaľ podarilo vykonať desať percent prác. Zvyšok musia stavbári stihnúť za viac ako rok.

Plaváreň rekonštrukcia (4) V budove košickej plavárne panuje čulý stavebný ruch. Foto: Boris Macko.

Na stavbe vládne čulý pracovný ruch, keďže ešte stále prebiehajú aj búracie práce. Desiatky robotníkov tu pracujú prakticky 24 hodín denne. To, že sa počas každej rekonštrukcie môžu vyskytnúť aj komplikácie, potvrdil v stredu počas kontrolného dňa primátor Košíc Jaroslav Polaček. Podotkol, že na stavbe je každý deň aj statik. „Po odkrytí stavby sa ukázalo, že jej stav je horší, ako sa predpokladalo. Pôvodne statici tvrdili, že životnosť plavárne je zhruba dva až tri roky. Dnes už vidíme, že je po životnosti. Práve preto je tu každý deň statik, ktorý stavbu kontroluje a navrhuje ďalšie riešenia tak, aby sme mohli pokračovať,“ vysvetlil Polaček.

Zemetrasenie ovplyvnilo konštrukciu

Primátor vysvetlil, že na základe odporúčaní statika prijali po nedávnom zemetrasení ďalšie opatrenia na vykonanie zmien v konštrukcii stavby. No ako pri každej stavbe, neustále sa vynárajú nové komplikácie. „Pri postupnom odkrývaní sa objavujú stále nové statické problémy, ktoré denne riešime. Prebiehajú rôzne technologické procesy sanácie jednotlivých konštrukcií. Hlavným míľnikom je uzatvorenie strechy a nového strešného plášťa. Následne môžeme kontinuálne pokračovať ďalej,“ doplnil primátora konateľ stavebnej spoločnosti Betpres Roland Ďurko. Potvrdil, že zatiaľ ide všetko podľa časového aj finančného plánu. Na dokončenie stavby ostáva ešte 15 mesiacov a podľa Ďurka zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by stanovený termín nestihli.

Privítajú Košice svetové podujatia?

Podľa primátora bola rekonštrukcia plavárne nevyhnutná a po konzultáciách so Slovenským olympijským výborom a Slovenskou plaveckou federáciou si dali vyšší zámer. „Čiže tým pádom sme mohli financovať nad rámec možností mesta s pomocou externých zdrojov. Fond na podporu športu financuje stavbu 50 percentami. Vďaka tomu sa plaváreň premení na Národné olympijské centrum. Bežný človek tak získa viac času a viac vody. Kapacita plavárne bude vyššia. Aj pre bežných ľudí, aj pre kluby. No a samozrejme už dnes môžeme hovoriť o tom, že sem dotiahneme veľké svetové podujatia,“ načrtol Polaček ďalšie vízie. Dodal, že svetová plavecká federácia sa sťahuje do Budapešti a už v súčasnosti s ňou diskutujú o tom, aby si prišli pozrieť stavbu a následne ju zaradili do programov budúcich veľkých súťaží.

Namiesto železobetónu nehrdzavejúca oceľ

Počas prestavby dôjde napokon k výmene pôvodného železobetónového bazénového telesa za nový antikorový bazén. Ten má spĺňať požiadavky Medzinárodnej plaveckej federácie FINA. Bude v ňom až desať plaveckých dráh, v menšom bazéne zostanú po úprave tri plavecké dráhy. Oba bazény budú po novom oddelené pevnou stenou, čím bude možné oddeliť tréningové priestory určené pre verejnosť a športové kluby. Zároveň bude v bazénovej hale upravená tribúna, keď sa existujúce drevené lavice nahradia plastovými sedačkami s celkovou kapacitou 590 miest na sedenie. Už spomínaných 50 percent rekonštrukcie financuje Fond na podporu športu, ide o sumu 8,34 milióna eur. Zvyšnú polovicu zatiahne mesto.

Rekonštrukcia plavárne pokračuje podľa plánu. Momentálne prebiehajú hlavne búracie práce. Video: Boris Macko.

Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Umelé prerušenie tehotenstva vyvoláva spor medzi právom ženy na zdravie a jej slobodou rozhodovať o svojom tele a právom na život nenarodeného dieťaťa, ako aj právami otca. Základné východisko súčasnej rozhodovacej praxe európskych súdov o…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok