VIDEO: Výstava v Partizánskom prezentuje úžasné nebeské divadlo. Neveríte? Príďte sa presvedčiť na vlastné oči

PARTIZÁNSKE – Úžasné nebeské divadlo prezentuje výstava METEOMÚZA v priestoroch Mestskej umeleckej agentúry (MUA) Partizánske, ktorá je svojím spôsobom naozaj jedinečná.

1200 x 630 vystava PE

„Atmosféra je jedným z najdynamickejších systémov našej planéty. Polárne žiary, blesky, halové efekty, zelený záblesk, červení škriatkovia,“ informoval nás odborný pracovník Hvezdárne v Partizánskom Peter Cabuka. Návštevníci expozície sa tak prostredníctvom fotografií mohli pokochať tými najznámejšími optickými úkazmi v našej atmosfére.

Videoreportáž: Výstava v Partizánskom prezentuje úžasné nebeské divadlo. Zdroj: Stanislav Vavro

„Treba si uvedomiť, že zemská atmosféra je v podstate najdynamickejší systém, ktorý môžeme mať na zemi, a preto nám ponúka obrovské množstvo takýchto zaujímavých úkazov, ktoré môžeme pozorovať v atmosfére,“ uviedol Cabuka.

„Na výstave si môžete pozrieť najznámejšie úkazy, ktoré môžete zaznamenať fotoaparátom alebo ich môžete vidieť aj voľným okom,“ spresnil hvezdár.

Ako ďalej dodal, najkrajší úkaz predstavuje polárna žiara, ďalej búrkové blesky, oblaky a optické javy, ako napríklad halové efekty či farebné irizácie, ktoré môžeme vidieť na oblohe.

„Zachytenie týchto úkazov si vyžaduje dlhé hodiny príprav a čakania na správny moment na správnom mieste,“ uzavrel Cabuka.

Celá výstava je veľmi poučná a zaujímavá. Výstavné fotografie sú pútavo spracované a návštevník sa dozvie mnoho skutočností, ktoré doteraz nepoznal.

Výstava je pre širokú verejnosť sprístupnená do 16. novembra 2023.