Na krotenie verejných financií v programovom vyhlásení nedošlo, tvrdia analytici z INESS

Očakávaný 88-stranový dokument je už na svete. Programové vyhlásenie s poetickým názvom sa stalo utorkovou témou dňa. A kým koalícia hovorila o jeho podpore, opoziční lídri jeho schválenie v tejto podobe otvorene kritizujú. Nespokojnosť cítiť aj z radov odborníkov. Tvrdia, že vláda materiálom v podstate ukázala, akoby deficit a ani dlh nepovažovala za skutočný problém Slovenska.

Predseda vlády SR Robert Fico navštívil Ministerstvo financií SR Minister financií SR Ladislav Kamenický. Foto: Martin Baumann/TASR

Ak bude schválené programové vyhlásenie v tejto podobe, tak podľa predsedu PS Michala Šimečku čakajú Slovensko roky stagnácie a okolité krajiny nás ešte viac predbehnú. „Naša ekonomika bude ešte viac zaostávať či už v modernizácii alebo v prechode na zelenú transformáciu. Rovnako bude zaostávať naša vzdelanosť, zdravie, utrpí tým spravodlivosť, sociálny zmier a aj príroda,” zazneli jeho slová v pléne.

Líder KDH Milan Majerský zasa poukázal na to, že vo vyhlásení mu chýba predstava o tom, ako zabezpečiť udržateľnosť verejných financií či vízia, ako rozprúdiť ekonomiku. Negatívne vníma hnutie cieľ Ficovho kabinetu zvyšovať dane fyzickým osobám a firmám. Od vlády očakáva zákon o energetickej chudobe. V programe mu chýba, ako chce vláda opatrenia financovať.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.