KBS sa dištancuje od slov Kuffu na Trnavskej novéne. Kritizuje miešanie politickej agendy s duchovným slovom

Konferencia biskupov Slovenska sa dištancuje od slov Štefana Kuffu o intronizácii Ježiša Krista za kráľa Slovenska. Podľa jej stanoviska rozumie negatívnym emóciám, ktoré vyvoláva „miešanie politickej agendy s duchovným slovom”.

poslanec Štefan Kuffa SNS poslanecký s¾ub skladanie Na snímke Štefan Kuffa (SNS) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) IX. volebného obdobia v Bratislave 25. októbra 2023. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa dištancuje od slov, ktoré zazneli v prejave zástupcu Ministerstva kultúry počas Trnavskej novény,” uviedla KBS v tlačovej správe na margo iniciatívy štátneho tajomníka rezortu kultúry Štefana Kuffu (nom. SNS).

Kuffa počas pondelkovej novény uviedol, že za ministerstvo kultúry dáva prísľub, že „my budeme tí, ktorí budú iniciovať,… aby Kristus Kráľ bol intronizovaný a stal sa kráľom Slovenska“.

„Ja vás takto prosím, excelencie, ak by to bolo možné v čo najbližšom krátkom čase, aby Slovensko bolo zasvätené Kristovi Kráľovi za účasti všetkých biskupov a za účasti celej vlády. Biskupi, to ste vy, ja na to nemám dosah, ale na vládu, to ako môžem požiadať, aby sa to udialo. Bola by to veľká vec,“ povedal tiež.

„Do jeho 11-minútového stand-upu sa zmestila gender ideológia aj potraty, rúška aj vakcíny, ale tiež historické nezmysly o existencii Slovenska v 9. storočí a o slovenčine ako štvrtom liturgickom jazyku,“ zhrnul Postoj.

Denník upozornil na to, že niektorí kňazi sa na jeho slovách zabávali, iní zasa netajili svoj údiv a rozpaky. A našiel sa aj taký, ktorý sa zdvihol a odišiel.

Bohoslužbu celebroval apoštolský nuncius Nicola Girasoli, na konci omše dostal Kuffa slovo so súhlasom trnavského arcibiskupa Jána Oroscha.

Omšu vysielala televízia Lux, záznam omše neskôr stiahla. Nenachádza sa ani na webovej stránke. V televíznom archíve je vystúpenie štátneho tajomníka vystrihnuté.

V roku 2016 korunovali Ježiša Krista za kráľa v Poľsku, na korunovácii sa zišli tisíce ľudí vrátane prezidenta Andrzeja Dudu a niekoľkých poslancov.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac