V krajskom meste chcú Nežnej revolúcii vrátiť úctu

KOŠICE – Stretnutiu občanov na námestí pri Dolnej bráne pri príležitosti štátneho sviatku Deň boja za slobodu a demokraciu predchádzalo utorkové stretnutie s novinárskou obcou v Múzeu obetí komunizmu.

Organizátorov podujatia mrzí, že ľudia na november ´89 začali zabúdať. Ilustračné foto: pixabay.com

Názov stretnutia bol Vráťme úctu a dôstojnosť 17. novembru. Snahou plánovaného piatkového podujatia je prebudiť záujem občanov o sviatok, ktorý by spoločnosť podľa organizátorov nemala prehliadať. Na konferencii predstavili jeho program a myšlienky.

S novinármi sa stretli riaditeľ Múzea obetí komunizmu Pavol Hric, občiansky aktivista a predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský a riaditeľ kultúrneho centra kresťanov FUGA Oliver Saloň. Avizovaná akcia sa uskutoční na námestí pred Štátnou vedeckou knižnicou na Hlavnej ulici v Košiciach v piatok 17. novembra od 15.00. Organizátori prosia účastníkov, aby si so sebou priniesli sviece.

Po zapálení sviec pri Dolnej bráne organizátori plánujú projekciu mien obetí komunizmu. Doplnia ju novembrové hity, workshopy pre deti s maľovaním trikolóry a dobrý čaj. Od 17.00 zahrá a zaspieva Peter Janků. O 17.15 sa bude, podobne ako v novembri 1989, štrngať kľúčmi. Zhromaždení si potom vypočujú spomienky a svedectvá. O 18.00 sa pomodlia za obete komunizmu.

Ľudia zabúdajú, o roku 1989 by mali vedieť aj deti

„Záleží nám na tom, aby hodnoty slobody a demokracie neupadali do zabudnutia. V posledných rokoch sa však sviatok, keď sa majú tieto hodnoty pripomínať, neoslavuje dôstojne. Ak vás tento stav neteší, ak vám prekážajú nezáujem a krátka pamäť národa, zmeňte to a pripojte sa k nám. Priveďte známych, priateľov, aj svoje deti,“ vyzvali organizátori na svojom webe.

„Nepolitickým stretnutím a dôstojným programom chceme sviatku vrátiť dôstojnosť a ľudí na námestia tak, ako to bolo pred 34 rokmi. Pokojne sa stretnime, zapáľme sviečku za obete komunizmu a porozprávajme sa pri dobrom čaji. Nehanbime sa opäť zaštrngať kľúčmi a povedzme svojim deťom, čo sa tu pred rokmi stalo.“ Zhromaždenie sa tak chce vyhnúť zbytočným rečiam politikov, smútku, stresu a frázam.

17november.sk


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok