Zlyhanie cenového stropu už priznáva i Brusel. Nastúpi dánska blokáda tankerov s ruskou ropou?

Stane sa Dánsko európskym policajtom, ktorý bude kontrolovať tankery s ruskou ropou a prípadne ich pri nedodržaní sankčných pravidiel blokovať? To, že sa o tom v bruselských kuloároch uvažuje, iba podčiarkuje neúspech cenového stropu, ktorý takmer nikto nedodržiava. No je to dôvod, aby sa zrušil? Napriek jeho evidentnému porušovaniu existujú argumenty pre jeho zachovanie.

vessel-3428275_1920 Ropný tanker Monte Pelmo, ilustračný obrázok. Foto: ArtTower/Pixabay

Britské noviny Financial Times (FT) priniesli v stredu ráno zaujímavú a do istej miery aj prelomovú informáciu. Podľa ich zdrojov sa mal vraj v novom návrhu Európskej komisie (EK) objaviť aj plán, na základe ktorého by malo Dánsko za úlohu kontrolovať a prípadne blokovať tankery s ruskou ropou, ktoré sa plavia cez jeho vody.

Podľa troch osôb oboznámených s rokovaniami v Bruseli, na ktorých sa noviny odvolali, by sa mala Kodaň zamerať na tankery bez západného poistenia prechádzajúce dánskymi prielivmi, ktoré oddeľujú Baltské more od Severného mora. A to na základe zákonov umožňujúcich štátom kontrolovať plavidlá, ktoré podľa ich názoru predstavujú hrozbu pre životné prostredie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami