Pellegriniho a Tomášova dôchodková politika je zverstvo

HLAS PREDSTAVIL NOMINÁCIE NA MINISTROV Foto: Profimedia.sk

Pellegriniho „plnohodnotný“ 13. dôchodok mal slúžiť na to, aby bol v systéme poriadok a odstránená diskriminácia. Ale po zavedení Tomášovej „reformy“ hrozí, že budúci rok bude pre väčšinu dôchodcov horší ako rok 2023. A diskriminácia rodičov s deťmi sa prudko zhorší. Píše Vladimír Palko.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš má za sebou okružnú jazdu slovenskými médiami, na ktorej obhajoval dôchodkovú politiku strany Hlas. V posledných dňoch sa do jej obhajovania zapojil počas prerokovávania  programového vyhlásenia vlády aj predseda strany Hlas a slovenského parlamentu Peter Pellegrini.

Vieme, o čo ide. Ide o zrušenie rodičovského dôchodku a zavedenie takzvaného plnohodnotného trinásteho dôchodku. Hoci filozofie týchto dvoch vecí sú úplne odlišné, obaja politici Hlasu demagogicky tvrdia, že trinásty dôchodok je náhradou za zrušený rodičovský dôchodok.

Pri tej demagógii som si spomenul na starú tadžickú filmovú komédiu o Hodžovi Nasreddinovi. Hodža Nasreddin bol mýtický stredoveký orientálny vtipkár a šaľbiar.

Šaľbiar musí odviesť pozornosť klamaného a popliesť ho

Vo filmovej komédii vidíme bedára, ktorý chce na trhu za jednu zlatku kúpiť ťavu od bohatého kupca. Ten ho hrubo odháňa, zlatka je málo. Hodžovi Nasreddinovi príde bedára ľúto. Vypýta si od neho zlatku a pýta sa kupca: „Počúvaj, ale tohto somárika by si za jednu zlatku predal, nie?“

„Samozrejme, je tvoj,“ hovorí kupec.

„Výborne,“ hovorí Nasreddin, ale potom dodá: „Vieš čo, mám ešte lepší nápad. Za tú zlatku a somárika by si dal tamto ťavie mláďatko?“

„Jasné, ťavie mláďa za zlatku a somárika je dobrý obchod. Ber si ťavie mláďa,“ hovorí kupec.

Nasreddin hovorí: „No to je skvelé. Ale vieš čo, mám ešte lepší nápad.“ Ukáže na dospelú ťavu, ktorú chcel kúpiť bedár: „A tamtú ťavu by si dal za zlatku, somárika a ťavie mláďatko?“ 

„Samozrejme,“ hovorí kupec, „ťava za zlatku, somárika a ťavie mláďa, to je dobrý obchod. Ber si ťavu.“

Hodža Nasreddin na to: „Tak ber si zlatku, somárika a ťavie mláďa.“ A bedárovi šepne: „Ber ťavu a rýchlo zmiznime.“

Zvyšok si domyslíte. O chvíľu boháčovi dôjde, že predsa somárik aj ťavie mláďa stále patrili jemu. Takže bol oklamaný.

Hodža Nasreddin ukázal, v čom spočíva úspech klamára. Klamaného treba popliesť a odviesť jeho pozornosť od podstaty veci. 

Naši Nasreddinovia

Keď som počúval Tomáša a Pellegriniho, hovoril som si, toto sú naši slovenskí Nasreddinovia. Aj my Slováci máme na to, mať vlastných šaľbiarov, ktorí vedia ťahať ľudí za nos, a vôbec nezaostávajú za orientálnymi vzormi.

Pozerám na video s Tomášom u Braňa Závodského na Exprese. Tomáš suverénne tvrdí, najprv v 18. minúte, potom v 28. minúte, že trinásty dôchodok, ktorý strana Hlas presadzuje do programu vlády, vlastne nahrádza rodičovský dôchodok, ktorý chcú de facto zrušiť. Že rodičovský dôchodok je do trinásteho dôchodku pretavený. Ako počujete. Pretavený. Že vlastne takto to bude pre seniorov lepšie. Trinásty dôchodok sa o vašich rodičov postará, hovorí Tomáš pracujúcim deťom dôchodcov.

Tiež som postrehol zaujímavý eufemizmus, že rodičovský dôchodok sa „presunie“ do trinásteho dôchodku. Takže vykradnutiu rodičovského dôchodku teraz budeme hovoriť presun. Alebo pretavenie.

Nie, milí dôchodcovia, váš rodičovský dôchodok sa nestratí! Len sa presunie a pretaví!

Nie, nie, nie, milí dôchodcovia, nemusíte sa báť! Váš rodičovský dôchodok sa nestratí, len sa presunie! A pretaví! Hypnotizovaní sledujeme nádejného prezidentského kandidáta a jeho ministra, ako nás presviedčajú. Všetko je v poriadku! A ako pekne hovoria o rodinách…

Problém je však v tom, že peniaze sa nepresunú len v štátnom rozpočte z kolónky do kolónky. Presunú sa z jedných vreciek do iných vreciek. Pretavia sa kamsi preč. A občas sa roztavia.

Všetko, čo hovoria, je faloš.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami