Hanka, ktorá si na svet priniesla 560 gramov, „chytila dych“ na ôsmy deň

KOŠICE – Detská fakultná nemocnica zverejnila príbeh malej Hanky, ktorá sa, ako mnoho iných novorodeniatok, dostala na svet predčasne. Nedávny 17. november patril aj im.

Hanka sa narodila s veľkým hendikepom, ale neuveriteľným spôsobom ho dohnala. Foto: Detská fakultná nemocnica Košice

Okrem slobody a demokracie je 17. november spomienkou aj na všetky predčasne narodené deti. Skôr, ako by to pre neho bolo dobré, sa narodí každé trináste dieťa. V detskej fakultnej nemocnici sa o udatných malých bojovníkov a ich rodiny stará na Oddelení neonatologickej intenzívnej medicíny tím 70 zdravotníkov. Ročne zabezpečia starostlivosť pre približne 330 až 360 detí, ktoré sa narodia v 24. – 36. týždni tehotenstva.

Nedonosené dieťatko putuje do inkubátora. Niekedy potrebuje dýchací prístroj a lieky na podporu činnosti srdiečka. A prakticky vždy infúziu, aby sa zabránilo zníženiu hladiny krvného cukru a zabezpečil dostatok živín a energie. Dieťatko postupne dýcha bez pomoci prístrojov, dokáže tolerovať zvyšujúce sa dávky stravy a zlepšuje sa jeho schopnosť udržiavať si telesnú teplotu.

Hrozí im vážna porucha zraku

Drobcom sa pravidelne sleduje očné pozadie, pretože veľmi predčasné bábätká sú ohrozené ťažkou poruchou zraku. Domov sú prepustené, keď dosiahnu hmotnosť okolo dvoch kíl. Vtedy sú deti schopné udržať si telesnú teplotu v bežnom domácom prostredí, nemajú ťažkosti s dýchaním a dokážu sa napapať z prsníka alebo fľaše.

Hanka už bez podpory prístrojov. Foto: Detská fakultná nemocnica Košice

Hanka sa narodila v 26. týždni tehotenstva. Jej hmotnosť bola iba 560 gramov, potrebovala oživovanie a na pôrodnej sále bola napojená na dýchací prístroj. Jej prvým „domovom“ sa stal inkubátor. Ako uviedla nemocnica, Hanka nebola pripravená na život mimo mamkinho bruška, preto si jej životné funkcie vyžadovali podporu. Do žily dostávala výživu vrátane tukov, ktorá mala napomôcť lepšiemu rastu a vývoju mozgu, lieky na podporu činnosti srdiečka a priamo do pľúc surfaktant – látku, ktorá chýba nezrelým pľúcam.

Hanka „chytila dych“ na ôsmy deň

„V druhom týždni sme dievčatku začali podávať stravu hadičkou do žalúdka, pretože takéto malé bábätká nemajú vyvinutý sací reflex. Ôsmy deň po narodení dokázala Hanka dýchať sama, už iba s ľahšou podporou prístroja. Túto podporu potrebovala ešte ďalší mesiac. Od 17. dňa prijímala stravu tak dobre, že sme mohli ukončiť infúznu liečbu,“ informovala nemocnica.

Rodičia si vzali ratolesť domov, keď mala dve kilá. Foto: Detská fakultná nemocnica Košice

Kvôli jej komplikovanému zdravotnému stavu nemohla byť mamka pri Hanke nepretržite. Obaja rodičia však dcérku často navštevovali a spolu s personálom sa tešili z jej pokrokov. Hanka sa naučila vypiť celú dennú dávku z fľaše, za pomoci zdravotníčok rehabilitovala, absolvovala neurologické vyšetrenie, opakované vyšetrenie očí a kardiologické vyšetrenie.

96 dní po narodení pri váhe dve kilá si Hanku odniesli mamka a ocko konečne domov. Od začiatku tohto roku sa v Detskej fakultnej nemocnici postarali o 257 predčasniatok, z toho 30 malo pôrodnú hmotnosť do 1 000 gramov. Najmenší bojovník bol doposiaľ 650-gramový Marek, ktorý na svet prišiel v apríli v 26. týždni.

Foto: Detská fakultná nemocnica Košice


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok