Záborská vyzýva slovenských europoslancov, aby hlasovali proti zásadným zmenám v zakladateľských zmluvách

Anna Záborská vyzýva slovenských europoslancov, aby hlasovali proti správe, ktorá žiada zásadné zmeny v zakladateľských zmluvách. Európsky parlament navrhuje vymazať slová „žena“ a „muž“ zo zakladateľských zmlúv či zrušiť právo veta členských štátov.

Anna Záborská. Zdroj: TASR/Michal Svítok Anna Záborská. Zdroj: Michal Svítok/TASR

„Je to príklad salámovej metódy, ktorá sa progresivistickými a federalistickými kruhmi v EÚ často používa. Ak budú takto postupovať, zničia EÚ,“ uviedla predsedníčka Kresťanskej únie v texte výzvy.

Podľa Záborskej europarlament v správe „jednoducho navrhuje členským štátom, aby sa vzdali svojich právomocí – odovzdali ich Bruselu“. Tým podľa neho hrubo porušuje nielen „princíp subsidiarity – teda, že je efektívne a správne, aby sa veci rozhodovali na čo najnižšej úrovni, ale aj systematicky narúša dôveru v Európsku úniu“.

Záborská menovite vyzvala všetkých slovenských europoslancov, aby „hlasovali proti, a teda rešpektovali nielen národné záujmy našej vlasti, ale aj politický konsenzus v tejto otázke na Slovensku“.

Správa obsahuje okrem rozšírenia právomocí EÚ aj zrušenie veta členských štátov v kľúčových oblastiach  – daní, zahraničnej politiky či možných zmien v zakladateľských zmluvách, spresňuje Záborská.

„Dokument neodôvodnene nahrádza slová ‚rovnosť medzi mužmi a ženami‘ slovami ‚rodová rovnosť‘ a slovo rod, teda gender, používa všade, kde sa to dá,“ zdôrazňuje poslankyňa.