Zvýšenie školských poplatkov nechcel komentovať nikto. Emotívnu rozpravu nahradil rýchly proces

KOŠICE – Piatkové mimoriadne zastupiteľstvo prinieslo niekoľko návrhov na zvýšenie poplatkov. Kým predchádzajúce body sprevádzala kritická diskusia, s návrhom na zvýšenie poplatkov za školné a školské zariadenia urobili poslanci rýchly proces.

Mestské zastupiteľstvo Košice Poslanci zvyšovanie poplatkov na mimoriadnom zastupiteľstve nepodporili. Foto: Dušan Guman

Na mimoriadnom mestskom zastupiteľstve predložilo vedenie mesta viacero návrhov na zvýšenie poplatkov, ktoré by podľa primátora Jaroslava Polačeka priniesli do mestskej kasy ročne 2,3 milióna eur. Hlava mesta vyjadrila rozčarovanie z toho, že kým na jedného Bratislavčana ide 693 eur a na Prešovčana 577, Košice napriek dvojúrovňovej samospráve dostávajú iba 571 eur na hlavu. Zaujímavosťou je, že aj košická zoo je financovaná iba z mestských peňazí.

Vo štvrtom bode piatkového mimoriadneho rokovania mesto navrhlo zvýšiť poplatky zákonných zástupcov za deti v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti Košíc. Podľa nového všeobecne záväzného nariadenia mali na škôlku dávať o desať eur viac, ako bolo doterajších 40 eur. Mesačný poplatok za individuálne vyučovanie v základnej umeleckej škole mal stúpnuť z 15 na 20 eur, skupinové vyučovanie z 9 na 16 eur.

Mimoriadne zastupiteľstvo Video: Dušan Guman

Hore mali ísť poplatky za jazykovky, ŠKD aj stravovanie

V jazykovej škole v prípade odovzdania súhlasu na započítanie do zberu údajov by poslucháč zaplatil 130 namiesto 80 eur za jeden kurz a po novom 180 eur za intenzívny kurz. V prípade neodovzdania súhlasu by suma za intenzívny kurz stúpla z 200 na 250 eur. Zápisné v jazykovej škole by narástlo z 10 na 15 eur. Školský klub detí mal zdražieť z 15 na 20 eur, do centra voľného času by podľa návrhu mohlo dieťa chodiť za 10 eur mesačne (predtým 5).

Zákonný zástupca dieťaťa do 5 rokov veku by mal centru voľného času prispievať sumou 15 eur. Výška mesačného príspevku na stravovanie detí a žiakov vo veku do 15 rokov bola navrhnutá na 8 eur, príspevok zamestnanca školy a školského zariadena, žiaka vo veku nad 15 rokov alebo inej fyzickej osoby na jedno hlavné jedlo zas na 1,80 eura.

Vedenie mesta navrhlo zvýšenie viacerých poplatkov. Foto: Dušan Guman

Rovnaký počet bol za aj proti

Kým predchádzajúce body rokovania priniesli mnoho príspevkov do diskusie, do rozpravy o tomto sa neprihlásil žiadny poslanec. Za návrh na zmenu poplatkov v školách a školských zariadeniach hlasovalo 17 prítomných poslancov a všetci z hlasujúcich boli proti. Dvaja hlasujúci sa zdržali. Návrh teda nebol schválený, avšak aj v súvislosti s ďalšími neschválenými bodmi zaznela z pléna výzva na rokovanie, za akých podmienok, zmien a kompromisných riešení by poslanci boli ochotní tieto návrhy podporiť.

Foto: Dušan Guman


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok