Daňový bonus na deti sa zmení, deklaruje vláda. Ako by mohol vyzerať?

Nedávno schválené programové vyhlásenie nezabúda ani na podporu rodín s deťmi. Riešením, ktoré malo priniesť na každého potomka 200 eur, sa opakovane chválil Igor Matovič. Nakoniec sa ukázalo, že tí, ktorých príjmy sú najnižšie, sa od avizovanej sumy poriadne vzdialili.

pexels-yan-krukau-5792896 Rodičia a deti. Ilustračné foto: Pexels.com

Zvýšený daňový bonus bol v roku 2023 nastavený na 140 eur na dieťa do 18 rokov a štát upravil aj rodinné prídavky, ktoré stúpli na 60 eur. Poslednýkrát má na túto výšku nárok rodič v mesiaci, keď dieťa dovŕši osemnástku, po tomto termíne je bonus 50 eur. Takto mala podpora rodín vyzerať aj v roku 2024. V roku 2025 sa mala meniť veková kategória aj sumy – na deti do 15 rokov mal bonus predstavovať 100 eur a nad tento vek 50 eur.

S veľkou pravdepodobnosťou to však nová vláda bude meniť. Vyplýva to aj z jej programového vyhlásenia. „V oblasti zdanenia príjmov fyzických osôb vláda navrhne zaviesť vyššiu progresivitu úpravou pásiem základu dane bez negatívneho dosahu na nízkopríjmové skupiny obyvateľstva a sociálne spravodlivejšie nastaví daňový bonus na dieťa,“ oznamuje materiál.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.