VIDEO: Slovenský pohár si po dráme odniesol Palušek. Finalista Flóro cestuje na majstrovstvá sveta

UHROVEC – V rodisku našich dvoch významných osobností Alexandra Dubčeka a Ľudovíta Štúra bojovalo sto stolnotenisových nádejí v Slovenskom pohári mládeže v kategórií dorastencov.

titulka floro Slovenský pohár si po dráme odniesol Palušek. Foto: Stanislav Vavro

Prvý stupeň turnaja sa odohral v 32 skupinách, z ktorých postúpili do ďalšej vyraďovacej fázy prví dvaja najlepší, informovala hlavná rozhodkyňa turnaja Lucia Vožďarová. „Do vyraďovacieho pavúka sa prebojovalo 64 účastníkov, kde sa hralo na jeden zápas až po finále,“ doplnila.

„Je to jeden zo série štyroch turnajov, v rámci ktorých výsledky stanovia, kto sa dostane na majstrovstvá Slovenska. Dnes sa tu stretla slovenská špička s výnimkou jedného hráča, ktorý hrá francúzsku ligu,“ informoval reprezentačný tréner juniorov Roman Grigel.

Videoreportáž z Majstrovstiev Slovenska mládeže v stolnom tenise. Zdroj: Stanislav Vavro

„Musím skonštatovať, že tí najlepší sa podľa predpokladov presadili a postúpili do ďalšej časti turnaja. Teraz nastane rýchla selekcia, pretože vo vyraďovacom pavúku hráme takzvaný K.O. systém. Verím, že kvalita bude s pribúdajúcim časom iba stúpať,“ konštatoval Grigel, ktorý sa podieľa na výchove veľkého množstva slovenských stolnotenisových nádejí.

Podľa jeho predpokladov sa do záverečnej finálovej časti finále postupne prebojoval Samuel Palušek, ktorý je momentálne hráčskou „dvojkou“ slovenskej reprezentácie a reprezentačný kadet Damián Flóro, ktorý v postupe do finále porazil nasadenú turnajovú dvojku Ukrajinca Mykhaila Lovhu.

Finálový zápas bol ukážkou vrcholového mládežníckeho stolného tenisu. Favorit Samuel Palušek naplnil papierové predpoklady a vo vyrovnanom dueli si pripísal cenné víťazstvo nad Damiánom Flórom, ktorý sa pripravuje na Majstrovstvá sveta kadetov.

Vďaka nemu bude mať Slovensko na MS pre juniorskú a kadetskú kategóriu opäť zastúpenie a znova to bude medzi kadetmi. Medzi najlepších hráčov sveta, ktorí budú od 26. novembra do 3. decembra 2023 bojovať v slovinskej Novej Gorici, sa kvalifikoval Damián Flóro.

Pre zverenca jeho reprezentačného trénera Dalibora Jahodu je povzbudením najmä 2. miesto na prestížnom európskom turnaji Top 10 v rumunskej Bukurešti a potom prišlo aj víťazstvo WTT Youth Contender v Senci.

„Už na Top 10 dokázal, že patrí medzi najlepších v Európe. Musím povedať, že tam hral skutočne najlepšie, čo som ho videl hrať. Pokiaľ by sa priblížil k tým výkonom, môže to dopadnúť naozaj solídne. Damiánko je na tom minimálne tak, ak nie lepšie, ako keď bol Samko Arpáš v kadetskej kategórii,“ poznamenal Jahoda.

Výsledok Finále:

Samuel Palušek TJ Ostrava KST – Damián Flóro ŠK PARA TT Hlohovec 3:1

Celkové poradie:

1. Samuel Palušek TJ Ostrava KST, 2. Damián Flóro ŠK PARA TT Hlohovec, 3. Mykhailo Lovha MSK ČADCA, 4. Pavol Bilka ŠKST BRATISLAVA