Pápež František je vážne chorý. Z chrípky sa stal zápal pľúc

Vatican_Pope870467001920 Na celoplošnej obrazovke pápež František počas modlitby Anjel Pána. Foto: TASR/AP

V sobotu pápež František zrušil svoj program pre mierne príznaky chrípky. V nedeľu sa na tradičnej modlitbe Anjel Pána nezúčastnil osobne, ale prostredníctvom televízneho prenosu. Navyše so zavedenou infúziou. Ako dôvod uviedol „zápal pľúc“.

Obvykle sa pápež František v nedeľu na poludnie objaví v okne svojej pracovne na Námestí svätého Petra a prednesie modlitbu Anjel Pána. Tentoraz mu to však zdravotné ťažkosti neumožnili.

„Drahí bratia a sestry, peknú nedeľu vám prajem. Dnes sa nemôžem ukázať v okne, pretože mám problém so zápalom pľúc. Príhovor preto prečíta pán Braida, ktorý ho pozná veľmi dobre, pretože je to on, kto mi ich tak pekne píše,“ uviedol hneď na úvod pápež František.

Pápež počas modlitby sedel v kaplnke Domu svätej Marty, ubytovni pre cirkevných hodnostárov a klerikov, kde býva aj František.

Počas obradu 86-ročný pápež pôsobil vyčerpane a občas kašľal. Na pravej ruke mal obväz a kanylu využívanú na intravenózne podávanie liečiv.

František však na záver modlitby, naživo vysielanej na obrazovkách na vatikánskom Námestí svätého Petra aj prostredníctvom webstránky Vatican News, udelil veriacim tradičné požehnanie. V jeho mene bol tiež prečítaný text, v ktorom pápež potvrdil, že na budúci víkend uskutoční svoju plánovanú cestu na klimatickú konferenciu COP28 v Dubaji, kde by mal vystúpiť s prejavom kritizujúcim nečinnosť vlád v boji proti globálnemu otepľovaniu.

„Dnes ďakujeme Bohu za to, že konečne zavládlo prímerie medzi Izraelom a Palestínou a že boli prepustení niektorí rukojemníci. Modlíme sa, aby boli čo najrýchlejšie prepustení všetci a aby do Gazy dorazilo viac humanitárnej pomoci,“ prečítal pápežove slová jeden z kňazov.

Hlava katolíckej cirkvi zároveň zdôraznila, že jedinou cestou k mieru na Blízkom východe je dialóg. „Tí, ktorí nechcú viesť dialóg, si neželajú mier,“ uvádzalo sa v pápežovom vyhlásení.

Správa o tom, že pápež má zápal pľúc, je znepokojivá pre jeho vysoký vek, ale aj preto, že mu časť pľúc v mladom veku vyoperovali.

(vatican news, dpa, tasr)


Ďalšie články