Česko a Slovensko by mohli spolupracovať v oblasti energetiky v rámci projektu zdieľania rezervných kapacít

Česká republika a Slovensko by mohli spolupracovať v oblasti energetiky v rámci projektu zdieľania rezervných kapacít. Mohlo by to priniesť stabilnejšie a nižšie ceny energií, zhodli sa predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil a slovenský predseda parlamentu Peter Pellegrini.

peter pellegrini Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini gestikuluje počas spoločného brífingu s predsedom Senátu Parlamentu ČR Milošom Vystrčilom v Prahe vo štvrtok 30. novembra 2023. Foto: Michal Svítok/TASR

Pellegrini ocenil, že Vystrčil intenzívne hovorí o spolupráci v oblasti energetiky. „Prichádza aj s konceptom snahy ušetriť zdroje v rámci distribúcie a hovorí o projekte možnej budúcej forme zdieľania si rezervných kapacít, ktoré sú značne drahé na vyrovnávanie jednotlivých sietí na Slovensku a v Čechách,“ skonštatoval na spoločnej tlačovej konferencii Pellegrini. Tým by sa mohli znížiť poplatky a docieliť nižšie a stabilnejšie ceny energií.

Na pôde parlamentov by sa mohla od budúceho roka začať diskusia o špeciálnej legislatíve v tejto oblasti.

Pellegrini hovoril s Vystrčilom aj o potrebe predĺženia výnimky pre ropné produkty, ktoré ešte Slovnaft vyrába sčasti z ruskej ropy. „V prípade, že by táto výnimka nebola udelená, mohlo by dôjsť k destabilizácii dodávok ropných produktov a pohonných látok nielen v Čechách, ale aj v celom regióne,“ priblížil Pellegrini s tým, že Slovnaft už investoval do zmeny technológie na spracovanie iného typu ropy, ale na celkový prechod potrebuje ešte čas. „Preto je pre nás predĺženie výnimky kľúčové,“ povedal.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac