Mikulášska kvapka krvi sa blíži. Petržalka opätovne vyzýva na darovanie vzácnej tekutiny

BRATISLAVA – Počas 5. decembra sa uskutoční v rámci Vianočnej Petržalky tradičná Mikulášska kvapka krvi 2023. Na stanovený termín je potrebné prihlásiť sa vopred cez online rezervačný systém na webe samosprávy najneskôr do piatka 1. decembra.

darovanie krvi Mikulášska kvapka krvi môže zachrániť život mnohým ľuďom. Foto: MČ Petržalka

Darovanie krvi je prospešným a jednoduchým činom, ktorým môže zdravý človek pomôcť obetiam úrazov či nehôd, pacientom s leukémiou alebo iným ochorením krvných buniek. Najväčšia mestská časť, v spolupráci s Národnou transfúznou službou Slovenskej republiky už tradične organizuje aj dobrovoľné darovanie krvi pod názvom Petržalská kvapka krvi. „Naposledy sa toto podujatie zastrešované oddelením sociálnych vecí miestneho úradu konalo v júni, kedy prišlo darovať až 60 dobrovoľníkov vrátane zamestnancov mestskej časti. Najvzácnejšiu tekutinu bolo možné odobrať až 38 z nich, čím sa získalo zhruba 17 litrov krvi pre približne 114 pacientov,“ informoval Miestny úrad Petržalka.

O darcov sa budú v priebehu trvania akcie, ktorá sa uskutoční od 8:00 do 12:00 v Cik-Cak Centre na Jiráskovej, starať zdravotné sestry z NTS SR spolu so zamestnancami oddelenia sociálnych vecí, ktorí okrem navodenia príjemnej vianočnej atmosféry zabezpečia aj pitný režim a malé občerstvenie. „Čas Vianoc je ideálnym obdobím na vyjadrenie podpory tým, ktorí to najviac potrebujú. Buďme preto štedrejší a solidárnejší ako inokedy a darujme kúsok seba iným na záchranu ich života,” vyzýva vedúci oddelenia sociálnych vecí Miestneho úradu Petržalka Ján Korec. A keďže sa darovanie krvi uskutočňuje pri príležitosti sviatku svätého Mikuláša, ktorý obdarúva dobrých ľudí sladkým prekvapením, na každého darcu bude čakať aj drobný darček.

Každý zdravý človek môže prísť darovať vzácnu tekutinu. Foto: MČ Petržalka

Všeobecne sa darcom krvi môže stať ktokoľvek vo veku od 18 do 60 rokov (pravidelní darcovia do 65) s hmotnosťou nad 50 kilogramov bez závažných ochorení či liečby. Darovaním krvi pomáhame dvakrát, človeku, ktorý ju potrebuje, ale tiež sebe a svojmu zdraviu. Keďže pred odberom je potrebné prejsť lekárskou prehliadkou, je možné včas zachytiť rôzne skryté poruchy či ochorenia, ktoré sa v tele začali vyvíjať. Vzhľadom na súčasné sychravé počasie je ideálny čas na posilnenie imunity. Ak človek stratí určitý objem krvi, v tele sa automaticky naštartujú procesy tvorby novej krvi. Nové krvinky sú zdravšie, dokážu posilňovať imunitný systém a schopnosť lepšie zvládať ochorenia.


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok