Buttiglione a Weigel sa nezhodli, či má pápež problém s Amerikou, alebo Američania s pápežom

Pápež František požehnanie piatková modlitba Anjel pána Námestie Sv. Petra vo Vatikáne Pápež František požehnáva veriacich z okna Apoštolského paláca počas modlitby Anjel pána na Námestí Sv. Petra vo Vatikáne 8. decembra 2023. FOTO TASR/AP

Františkovi chýba dialóg s USA ako kedysi Jánovi Pavlovi II. Michael Novak ho umožnil. George Weigel a taliansky exminister Rocco Buttiglione vzdali poctu Američanovi slovenského pôvodu.

Hoci o pápežovi Františkovi sa teraz hovorí najmä kvôli jeho vianočným príhovorom a téme požehnávania homosexuálnych párov, nedávno sa spomínalo jeho iný „problém“. Nie každý to ako problém vníma, ale niektorí áno, preto tie úvodzovky. Ide o vzťah a názory súčasného pápeža na severnú Ameriku a kapitalizmus.

Tento kontinent kritizoval viac počas vlády Donalda Trumpa, ale kritický je k nej aj teraz, hoci menej. Pri vojne na Ukrajine ale pripomenul, že za jej začiatkom je tiež štekot NATO pred bránami Ruska. To mala byť priama kritika americkej zahraničnej politiky. Teraz, v prípade vojny v Gaze, takmer nespomína USA, ktoré chráni Izrael svojím právom veta v Bezpečnostnej rade OSN. Viac sa venuje obetiam vojny. Ale tie spomína často.

Tému vzťahu Františka ku kapitalizmu si prednedávnom skupina priaznivcov a priateľov Michaela Novaka, amerického Slováka a autora početných kníh, pripomenula v Ríme.

„Michael Novak miloval katolícku cirkev, Spojené štáty americké a Slovensko. Niektoré jeho knihy sa budú ešte veľa rokov čítať vo veľa jazykoch.“ Takto predstavil publicista z USA George Weigel v Ríme svojho zosnulého priateľa pri príležitosti 90 rokov od jeho narodenia.

Pripomeňme, že Michael Novak (1933 – 2017) bol Američan, ktorý sa hlásil k svojmu slovenského pôvodu. Bol blízky pápežovi Jánovi Pavlovi II. a uznávali ho prezident USA Ronald Reagan i britská premiérka Margaret Thatcherová. Filozof, publicista a pedagóg napísal viacero kníh, z ktorých niektoré vyšli v češtine, najmä Duch demokratického kapitalismu a Filosofie svobody. O tom, ako sa z liberála stal konzervatívec, mu vyšla publikácia Písanie zľava doprava (Writing from Left to Right).

Rocco Buttiglione úplne vpravo, George Weigel vedľa neho. Foto: Bohumil Petrík

Neznášanlivosť, neschopnosť viesť dialóg a prílišná straníckosť trápia dnešnú severnú Ameriku, dodal Weigel na rímskej konferencii s názvom Sloboda a pokrok. Novak pritom vedel otvoriť horizonty, na veci sa pozeral z rôznych uhlov pohľadu a debatoval aj s ľuďmi s úplne inými názormi, podčiarkol životopisec Jána Pavla II. George Weigel.

Účastníci sa vyhli boľavým kapitolám vzťahu Novaka k Rímu a katolicizmu. Novak napríklad v jednom texte priznal, ako manipuloval články týkajúce sa druhého vatikánskeho koncilu, čo na sklonku života ľutoval a ospravedlňoval sa za to. Nemenším zlyhaním Novaka bolo jeho nahováranie Jána Pavla II., aby podporil vojnu v Iraku. Od Novaka to bola chyba a pápež, naopak, zastával správny postoj. Niektorí účastníci to pripomenuli na spomienkovom podujatí, ale o tom o chvíľu.

Pápeži nerozumejú Spojeným štátom americkým

Novakovo výročie oslávili na Pápežskej univerzite svätého Tomáša Akvinského. Zastrešilo ho Veľvyslanectvo Slovenskej republiky pri Svätej stolici a Zvrchovanom ráde maltézskych rytierov. Popri Slovákoch, šiestich veľvyslancoch a hosťoch iných národností vystúpil kedysi dvojnásobný taliansky minister, (euro)poslanec a dnes pedagóg Rocco Buttiglione. Aj on ocenil zmysel pre dialóg, aký preukazoval jeho slovensko-americký priateľ.

Michael Novak sa sťažoval, že pápež Ján Pavol II. nerozumie Spojeným štátom, a tak sa s ním stretol, porozprával a potom povedal: Karol Wojtyla rozumie USA tak, ako žiadny iný pápež, zaspomínal si Buttiglione. Poľský pontifik dosiahol s Američanmi dialóg, aký potrebuje súčasný Petrov nástupca Jorge Bergoglio, ako sa prvý pápež z Latinskej Ameriky volá občianskym menom.

„V USA tomuto pápežovi veľmi nerozumejú a spočiatku ani Michael. Avšak chcel mu porozumieť a krátko pred smrťou viedol kurz na súvisiacu tému na univerzite Steubenville v USA. Veľa sme o tom Bergogliovi rozprávali. Napísal o ňom veľmi pekný článok, v ktorom začal dialóg,“ rozpovedal Buttiglione.

Niekdajší taliansky minister Rocco Buttiglione. Foto: Bohumil Petrík

Kapitalista v USA je self-made man, v Argentíne korumpujúci statkár

Ako teda Novak nahliadal na Františka a jeho kritiku kapitalizmu? Problém videl v odlišnej jazykovej i historickej skúsenosti, vysvetlil taliansky exminister kultúry i zahraničných vecí:

„Slová nemajú vo svete rovnaký význam. Kapitalizmus v USA, to je hlavne self-made man [človek, ktorý sa vypracuje vlastnými silami, pozn. red.], ktorý zbohatne či aspoň uživí svoju rodinu. Naopak, v Argentíne sa za kapitalistu považuje statkár, ktorý podplatil politikov a vytvoril monopol, ktorým zabraňuje voľnému trhu. Takto to napísal Michael.“

Bývalý arcibiskup argentínskeho hlavného mesta Buenos Aires má problém pochopiť severnú Ameriku, priznal Buttiglione. To, že pontifik odvolal texaského biskupa Josepha Stricklanda a mal zbaviť vatikánskeho platu a bytu kardinála Raymonda Burkea, však neznamená, že odmieta konverzáciu. Prvý muž katolíckej cirkvi je otvorený rozhovorom, o čom svedčí synodálny proces, domnieva sa Rocco Buttiglione. Pre Štandard ďalej zdôraznil:

„Pápež je na to, aby zabránil tomu, že cirkvi sa zmocní unilateralizmus [jednostranné konanie bez zapojenia iných, pozn. red.]. Dialóg s pontifikom núti každú národnú cirkev a jej kultúru, aby prekonala unilateralizmus a uznala, že je súčasť väčšieho celku. Pravda je jedna a každý národ má k nej vlastný prístup, ktorý nemožno absolutizovať, lebo nie je úplný.“

Bývalý taliansky politik si nemyslí, že František by mal začať čítať Novakove knihy. Skôr opačne, za oceánom by sa mali snažiť čítať Františka a potom s ním hovoriť, ako to robil Michael Novak najmä s Jánom Pavlom II.

Novak organizoval v strednej a východnej Európe školu o slobodnej spoločnosti

Novak idealizoval kapitalizmus, nešiel pri jeho skúmaní do detailov a bol za vojnu v Iraku v roku 2003, pripomenuli na podujatí kritiku z Nemecka.

Veľvyslanci a rečníci na rímskom podujatí o Michaelovi Novakovi. Foto: Bohumil Petrík

Avšak pre Novaka bol kapitalizmus inštitúcia slobody, ktorá odpovedá na potreby ľudí. Pri znížení sociálnej nerovnosti videl kľúčovú úlohu občianskej spoločnosti a cirkvi so svojou sociálnou náukou, hájili svojho bývalého spolupracovníka a priateľa pozvaní rečníci.

Novak po páde komunizmu spolu s Buttiglionem založil pre študentov a absolventov zo strednej a východnej Európy letnú školu o slobodnej spoločnosti, ktorá sa v uplynulých rokoch koná na Slovensku. Bývalí prezidenti Česka, Poľska a Slovenska v minulosti tomuto filozofovi a pedagógovi udelili najvyššie štátne vyznamenanie pre cudzinca.


Ďalšie články