Vraveli, nech sa schladím. Biskup Strickland prehovoril, za čo všetko ho vraj František odvolal. Vydáva knihu

strickland Joseph Strickland. Reprofoto: Youtube/Pints With Aquinas

Kontroverzný biskup z Texasu Joseph Strickland prezradil pravdepodobné dôvody svojho odvolania. Niekoľko anonymných zdrojov z Vatikánu nám prezradilo, že občas naozaj zachádzal priďaleko.

Kauza emeritného biskupa Tylerskej diecézy v Texase je stále živá a rozdeľuje cirkev nielen v Spojených štátoch amerických. Kolujú mnohé špekulácie o tom, prečo ho pápež František 11. novembra 2023 osobne odvolal.

Cirkevný hodnostár z USA sa teraz podelil o pravdepodobné dôvody a nepriamo tým potvrdil niektoré medializované dohady.

O čo ide v prípade preláta populárneho na internete?

V júni 2023 sa uskutočnila takzvaná apoštolská vizitácia, ktorá podrobne preskúmala spravovanie v cirkvi v texaskom Tyleri. Záver vizitácie znel, že hlavný pastier diecézy má požiadať o rezignáciu, no dôvod ako obvykle nezverejnili.

Stricklandovi to oznámili 9. novembra, a keďže odstúpiť odmietol, pápež ho vzápätí osobne odvolal a dočasne určil apoštolského administrátora. Osobné odvolanie je v cirkvi veľmi ojedinelé, preto sa v tomto prípade často zdôrazňovalo.

Joseph Edward Strickland bol považovaný za Františkovho kritika. Na sociálnej sieti X napísal, že síce uznáva pápeža Františka, no odmieta jeho „program podkopávajúci poklad viery“. Františkovu vlajkovú loď, synodalitu, označil za odpad a zmätok. Podporoval kontroverzného prezidenta USA Donalda Trumpa a ešte kontroverznejšieho arcibiskupa Carla Viganó, ktorý obvinil Františka z krytia sexuálneho zneužívania.

Vraveli mi, nech sa schladím, no som nástupca apoštolov


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami