Orbán sa stretol so Zelenským na prekvapivom mieste. Podľa videa si viditeľne nerozumeli

22zelensky a orban Foto: screenshot/@KyivPost, X

K prekvapivému stretnutiu dvoch politikov došlo v nedeľu Argentíne, počas inaugurácie nového prezidenta Javiera Mileiho. Ich rozhovor zachytila kamera bez zvuku a slov. Bolo však zrejmé, že medzi obidvomi politikmi vládne nesúhlas.

Viktor Orbán bol cez víkend na inaugurácii nového argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho. Ten bol zvolený v októbri a 10. decembra zložil prísahu a oficiálne sa ujal prezidentskej funkcie. Milei predstavuje prekvapivý mix politických názorov: Je označovaný za libertariána, ktorý presadzuje slobodu voľby v otázke drog, genderu či manželstva, ale súčasne je proti potratom a eutanázii. Presadzuje bližšie vzťahy s USA, je spájaný s Trumpom, ale súčasne kritizuje Čínu a v minulosti aj pápeža Františka. Ideologicky sa k nemu hlási aj Orbán, ale Milei súčasne podporuje Ukrajinu a odsudzuje Rusko za agresívnu vojnu.

Vďaka tomu sa na jeho inaugurácii mohla stretnúť prudko nepravdepodobná dvojica európskych politikov – ukrajinský prezident Zelenskyj a maďarský premiér Orbán.

Ich stretnutie zachytilo niekoľko kamier, možno si ho pozrieť tu:

Orbán na svojom účte na X aj na Facebooku o Zelenskom v nedeľu nič nenapísal, ale zverejnil fotku, kde stoja vedľa seba.

Kamery však zachytili aj ich rozhovor, nepoznáme jeho obsah, ani jeden z politikov či médií o ňom neprinieslo správu, ale emócia je jasná.

Pripomeňme, že Viktor Orbán pred blížiacim sa samitom EÚ požiada hlavy štátov, aby sa o téme členstva Ukrajiny v EÚ nehovorilo, aby sa Komisia nepokúsila tému ani len otvoriť. To narazilo na kritiku, aj pokusy niektorých členov Orbána obmäkčiť. Po ceste do Latinskej Ameriky sa Orbán stretol s francúzskym prezidentom Macronom, telefonoval s holandským premiérom v demisii Markom Ruttem. Na svojom Facebooku napísal, že na postoji k Ukrajine trvá.

Dá sa očakávať, že niečo z toho povedal aj v priamom rozhovore Volodymyrovi Zelenskému.


Ďalšie články