Pápež je zástupca Zlého na zemi, pobáda ku komunizmu, povedal Javier Milei. Teraz je prezident Argentíny

Javier Milei. Foto: TASR/AP Javier Milei. Foto: TASR/AP

„Pápež je zástupca Zlého na zemi sediac na tróne v Božom dome. Imbecil v Ríme, ktorý bráni sociálnu spravodlivosť. Pápež pobáda ku komunizmu a ide proti vlastnému Svätému Písmu. Je nereprezentatívny človek v Ríme, lebo podporuje chudobu, pauperizmus a režim biedy“, takto pápeža Františka nazval v minulosti ekonóm Javier Milei, ktorý sa uplynulú nedeľu ujal úradu prezidenta Argentíny.

Pápež na urážky svojho krajana, reagoval: „Vo volebnej kampani sa hovorí žartovne i vážne.“ Je otázne, či je vyrovnaný, schopný vyjednávať a vôbec pri zmysloch, komentuje pre Štandard novinár z Buenos Aires.

Ako kandidát na najvyšší ústavný post sa v októbri Javier Milei svojmu krajanovi za urážky ospravedlnil. Po zvolení v novembri povedal, že na prvú zahraničnú návštevu by chcel ísť do Izraela a ak to bude možné, zavítal by popritom aj k pápežovi do Vatikánu.

Rímsky biskup v najnovšom rozhovore pre mexickú televíziu N+ pripomenul, že vo volebnej kampani sa veci hovoria so žartom a s vážnostou zároveň: „Hovorím to v úvodzovkách, lebo slová sa vyslovujú vážne, ale sú to provizórne veci. Slúžia na vytvorenie pozornosti, ale potom samy zaľahnú. Treba dobre rozlišovať medzi tým, čo politik hovorí vo volebnej kampani, a čo sa potom naozaj chystá urobiť, pretože potom prichádza okamih konkrétnych rozhodnutí.“

Nie náhodou ho označujú za blázna

Nového prezidenta označujú za krajne pravicového vyvrheľa (far-right outsider) a dokonca za blázna, a to nie náhodou.

„Jeho zábery s motorovou pílou obleteli celý svet. Nepôsobí ako obzvlášť vyrovnaný človek, určite sa nezdá, že vie vyjednávať,“ vysvetlil pre Štandard novinár pôvodom z Buenos Aires Hernan Mora, ktorý bol korešpondentom v Ríme pre viaceré médiá.

„Politika u nás prechádza od liberalizmu k populistickému protekcionizmu a nie je schopná nájsť dohodu medzi týmito dvoma pólmi. Rôznorodé politiky zničili priemysel, odohnali zahraničné investície a pochopiteľne chýba fiškálna zodpovednosť“, podčiarkol Mora.

Aj preto mal ľud už dosť bývalých vlád a zvolil si radikálnu zmenu: „V 30. rokoch 20. storočia patrila Argentína medzi najviac prosperujúce krajiny na svete. Toto povedomie medzi obyvateľmi stále existuje, aj keď sa veci veľmi zmenili a už nevidieť bohatstvo ako v spomínaných rokoch. V tom čase žilo približne osem miliónov obyvateľov a 50 miliónov kusov dobytka. Dnes je počet hospodárskych zvierat rovnaký, ale populácia vzrástla takmer šesťnásobne.“

Druhý kandidát na prezidenta Sergio Massa, ktorého Milei porazil, bol ministrom hospodárstva a krajinu zanechal s infláciou okolo 140 percent a s chudobou okolo 40 percent, doplnil argentínsky žurnalista.

Milei spraví Argentínu opäť veľkou, tvrdí Donald Trump

Javier Milei, ktorý sa označuje za liberálneho libertariána, ja za menej daní a viac osobných slobôd. Je tiež proti potratom a eutanázii. Do najvyššieho úradu v krajine sa dostal zrejme aj pre agresívny štýl a protielitársky tón, podobne aký má Donald Trump v USA.

Chcel by zaviesť dolarizáciu, teda prijať dolár USA ako národnú argentínsku menu, čo môže, no nemusí prísť vhod, komentoval novinár Mora: „To by mohlo ukončiť infláciu, no sociálne náklady v krátkodobom a strednodobom horizonte budú vysoké a nie je isté, že o štyri roky Milei dosiahne také výsledky, aby získal druhý mandát.“

Vo svojom inauguračnom prejave nová hlava štátu vyhlásila, že Argentínci si zvolili novú spoločenskú zmluvu. Je založená na súkromnom vlastníctve, práve na život, voľnom trhu bez štátneho zásahu, ako aj na rozdelení práce a sociálnej spolupráci.

Deň po tom na sociálnej sieti Twitter pripomenul slová exprezidenta USA Ronalda Reagana: „Najnebezpečnejšie slová sú: Dobrý deň, som z vlády a som tu, aby som vám pomohol.“

Javierovi Mileimu k zvoleniu pogratuloval aj niekdajší prezident USA Donald Trump. Povedal, že Milei spraví Argentínu opäť veľkou, čím Trump odkázal na vlastný volebný slogan: Spraviť Ameriku opäť veľkou.

Na inaugurácii prezidenta bol i jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj. Chcel som sa poďakovať Mileiovi za podporu, ktorú nám dáva, povedal: „Dnes zneli ulice a námestia Buenos Aires slovom sloboda. To nás, Ukrajinu a Argentínu, spája. Veľmi si to vážime a sme ochotní to spoločne posilniť.”

Argentínsky biskup: Mileiova filozofia je v protiklade ku kresťanskému humanizmu

Mileiove vyhlásenia voči Františkovi boli nevhodné, útočné a zavrhnutiahodné. A predsa väčší rozdiel je v jeho presvedčení, myslí si biskup Sergio Osvaldo Buenanueva, ktorý sídli v argentínskej diecéze San Francisco: „Jeho liberálno-libertariánska filozofia je v protiklade ku kresťanskému humanizmu, a to nielen vo Františkovom magistériu [učení, pozn. red.]. Tieto myšlienky sú znepokojivé. Aj keď výkon moci v takom celkovom kontexte, aký máme v Argentíne, často vedie k pragmatizmu.“

Prelát v rozhovore pre tlačové vydanie týždenníka Vida Nueva dodal, že treba preklenúť silné konflikty a polarizáciu v Argentíne. Dúfa, že Milei obnoví politiku v duchu Františkovej encykliky Fratelli tutti, teda ako spoločný projekt pre vlasť, hľadanie konsenzu a odloženie vlastných a skupinových záujmov.

Biskupská konferencia má nasledovať líniu, akú jej vytýčil jej bývalý predseda, arcibiskup Buenos Aires Jorge Bergoglio, ktorý sa v roku 2013 stal pápežom Františkom. Je to sloboda od vlády, úcta a spolupráca, doplnil biskup Buenanueva.


Ďalšie články