Fico a Danko chcú stopnúť financovanie Globsecu. Blokuje to Pellegrini

62243978_1300832460084155_4687887770574651392_n Peter Pellegrini na konferencii Globsec v roku 2019. Foto: Facebook

V stredu ráno sa Robert Fico vyjadril, že vláda nebude financovať medzinárodnú konferenciu v Bratislave. Poobede Andrej Danko (SNS) uviedol, že Peter Pellegrini s ukončením financovania Globsecu nesúhlasí.

Globsec od roku 2005 organizuje medzinárodnú konferenciu v Bratislave, na ktorej sa zúčastňujú slovenské aj zahraničné osobnosti z politického a iného prostredia. Tento rok sa konal už 18. ročník, zúčastnil sa na ňom aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Vládna koalícia však nie je pôsobeniu tejto mimovládnej organizácie naklonená. V doobedných hodinách to potvrdil premiér Robert Fico (Smer) na rokovaní výboru pre európske záležitosti.

„Ak si myslíte, že my sa budeme voľne pozerať, ako Soros bude chodiť na Globsecy a fotiť sa tam s vaším kandidátom na prezidenta, tak sa veľmi mýlite. Chcem vám povedať, že peniaze, ktoré mali ísť zo štátneho rozpočtu na Globsec, pôjdu na podporu niečoho iného,“ povedal rozhorčený premiér opozičnému lídrovi Michalovi Šimečkovi.

V roku 2012, keď bol Fico druhýkrát premiérom, pritom Globsec obhajoval a na podujatí aj vystúpil.

Nezhoda v koalícii

Popoludní na túto tému zorganizoval tlačovú besedu aj predseda SNS Andrej Danko. Skonštatoval, že Globsec už od štátu nemá dostať „ani jedno euro“. Stopnutie financovania Globsecu už podľa neho SNS predniesla aj na koaličnej rade.

Ak by národniari neuspeli na koaličnej rade, budú navrhovať aj prijatie uznesenia na pôde parlamentu. „Je prirodzenou ambíciou SNS, aby sa tretí sektor obmedzil vo financiách. Je prirodzené a podľa mňa aj žiaduce, aby inštitúcie ako Globsec nemali od štátu ani euro. Globsec je občianske združenie, ktoré nás stojí státisíce len na priamej podpore,“ povedal Danko.

Za drzosť označil to, že počas konferencie Globsec poskytuje ochranu štát. Poukázal na využitie policajtov či štátnych vozidiel. Danko tvrdí, že aj na takýchto inštitúciách dokáže štát ušetriť peniaze.

Pellegrini mlčí

Danka potešila avizovaná podpora tohto návrhu zo strany Smeru, rokovať plánuje aj s Hlasom. Práve pri tejto strane totiž iniciatíva zamrzla.

Pellegrini sa podľa Danka na koaličnej rade vyjadril, že Globsec je podľa neho dobrá inštitúcia. „Skoro ma prekrútilo,“ komentoval Danko.

„Je právom každého koaličného partnera predložiť koaličnej rade svoje návrhy a následne sa nimi bude koaličná rada zaoberať,“ reagovala strana Hlas-SD.

Na tvrdenia Andreja Danka zareagoval aj Globsec. Oceňuje údajne historickú podporu štátu pri organizovaní medzinárodného fóra v Bratislave. Tvrdí, že spolupráca medzi Globsecom a hostiteľskou krajinou bola obojstranne výhodná a pomohla k posilneniu prestíže Slovenska.

(tasr, sita, lh)


Ďalšie články