Ktože to žaluje v Bruseli?

Ivan Štefanec Europoslanec Ivan Štefanec (KDH). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Delia sa slovenskí politici na hanebné, vlastizradné bruselské žalobaby a na hrdých suverenistov, čo si Bruselom nedajú len tak do niečoho hovoriť? Ale figu borovú.

Rozmohol sa nám tu taký nešvár. Slovenskí politici žalujú v Bruseli na iných slovenských politikov. Tentoraz opozícia žaluje na Fica, že chce zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry.

Na pokus vlády zrušiť ÚŠP mám jednoznačný názor. Nesúhlasím so zrušením. Inštitúcia, ktorá je tu takmer dvadsať rokov, nemá byť rušená preto, lebo za posledných niekoľko rokov sa v nej vyskytli problémy.

Európsky parlament to nemá čo riešiť

Rovnako som však presvedčený, že pokus o zrušenie ÚŠP nie je téma, ktorou by sa mal zaoberať Európsky parlament alebo ktorákoľvek iná inštitúcia EÚ.

Vidíme však neblahý trend problémy domácej politiky prenášať na európsku úroveň. A ako uvidíme, dopúšťa sa ho prakticky celé politické spektrum na Slovensku.

V Európskom parlamente teraz vo veci ÚŠP žalovali na slovenskú vládu europoslanci Progresívneho Slovenska (Martin Hojsík, Michal Wiezik), Demokratov (Vladimír Bilčík), SaS (Eugen Jurzyca) aj KDH (Ivan Štefanec). Zastúpená bola kompletne celá opozícia.

Opozícia žaluje ešte aj to, že Fico sa nerozpráva s médiami

V súčasnom eskalovanom spore o ÚŠP zanikla skutočnosť, že nešlo o prvý prípad po slovenských parlamentných voľbách, kedy sa opozícia sťažovala v Bruseli.

V polovici novembra podpísali všetci europoslanci z radov opozície list eurokomisárke Věre Jourovej, v ktorom kritizujú Roberta Fica za to, že obmedzil komunikáciu s niektorými médiami. Píšu o neprimeranom tlaku na médiá a žiadajú, aby preverila, „či sú spomínané kroky slovenského predsedu vlády v súlade s hodnotami a princípmi EÚ“.

Udivuje podpis Miriam Lexmann

Spomedzi podpisov pod listom udivuje najmä podpis europoslankyne Miriam Lexmann. Táto totiž bráni práve tie médiá, ktoré pár týždňov predtým brutálne likvidovali predsedu KDH Majerského v kauze „pliaga“ a robili z neho úplné monštrum. Bránil som vtedy Majerského pred týmito médiami. Teraz som v rozpakoch, či to malo zmysel. Reku, či už i ja som obranou Majerského nevytváral neprimeraný tlak na médiá a neobmedzoval ich slobodu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami