Kauza Becciu sa neskončila. Vatikán pochybil a vinníkov môžu napokon oslobodiť

Kardinál Giovanni Angelo Becciu, ktorého v sobotu odsúdil Vatikánsky súd za spreneveru miliónov eur, sa snažil celú vec zatajiť intrigami a úplatkami. Sobotňajší rozsudok však nie je konečný a Becciu môže pre chyby Vatikánu pri odvolaní uspieť. Jeho prípad ukazuje, aké ťažké je zreformovať najmenší štát sveta.

Cardinal Giovanni Angelo Becciu guest on Cinque minuti Kardinál Giovanni Angelo Becciu. Foto: Profimedia.sk

Proces s kardinálom Becciu je právom označovaný za vatikánsky „proces storočia“. A to nielen preto, že odhaľuje škandalózne nakladanie s peniazmi cirkvi, úplatky, špehovanie, intrigy a zastrašovanie, aké by hlavným protagonistom nenapísal ani Dan Brown.

Ale aj preto, že ukazuje, aká ťažká je snaha o finančnú očistu najmenšieho štátu sveta. A tiež, že celý proces ešte ani zďaleka nie je na konci a kardinál Becciu môže byť pre chyby z najvyšších miest Vatikánu, ktoré proces sprevádzali, ešte stále oslobodený.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.