Nové údaje na etiketách vín bude v obchodoch vidno až budúci rok

„V porovnaní s inými výrobcami potravinárskych produktov vinári doteraz nemuseli na etiketách vín uvádzať zloženie ani nutričné údaje. To sa zmenilo od 8. decembra 2023, keď pre vinárov a obchodníkov s vinárskymi výrobkami začali platiť nové povinnosti týkajúce sa označovania vína. Víno, ktoré bolo vyrobené a označené pred týmto dátumom, však môžu naďalej uvádzať na trh s pôvodnou etiketou až do vyčerpania zásob,“ vysvetlila generálna riaditeľka Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) Štefánia Buschbacher.

Etikety budú musieť obsahovať napríklad zoznam zložiek vína ako hrozno, sacharóza, kyselina vínna, siričitany, aróma, bylinné extrakty atď., ako aj látky, ktoré spôsobujú alergie či neznášanlivosti. Energetická hodnota sa bude uvádzať v kilojouloch a kilokalóriách na 100 gramov alebo 100 mililitrov a výživové hodnoty najlepšie v tabuľke so zarovnanými číslami, ak to priestor dovoľuje. V prípade, že sa tieto údaje výrobcovi na etiketu nezmestia, môžu byť uvedené v QR kóde, ktorý bude jej súčasťou.

„Nové pravidlá nájdu vinári a obchodníci s vinárskymi produktami, ako aj spotrebitelia v metodickom usmernení ministerstva pôdohospodárstva, v ktorom sa podrobnejšie vysvetľuje, ako treba označovať vinárske výrobky a čo nesmie chýbať na etiketách vín,“ dodala generálna riaditeľka ÚKSÚP.

(tasr)